Sörfesztivál a Főtéren: omlott a vakolat a Szent Mihály templomban

Nemcsak magyarok, hanem sok román is aláírta azt a petíciót, amely megálljt parancsolna Kolozsvár szimbolikus értékei rombolásának. 

A petíció elindítói szerint nagy a gyanú, hogy a hét végén megszervezett sörfesztivál koncertjeinek erős hangosítása miatt omlott be a vakolat egy-másfél négyzetméternyi helyen a Szent Mihály templomban.

„Szakemberek hivatottak arra, hogy megállapítsák, valójában mi okozhatta délelőtt 11 óra magasságában a kolozsvári Szent Mihály templomban a jobb oldali hajó bejárattól pár méterre lévő végénél a mintegy egy-másfél négyzetméternyi mennyezeti vakolat leomlását. A sekrestyés nagy robajra figyelt fel: az eredmény a képeken látszik” - olvasható a Szent Mihály templom Facebook-oldalán található felhívásban. 

„Az biztos, hogy a hétvégi túlméretezett főtéri koncertek kellőképpen megrengették a régi templomot, s bár az esti szentmise alatt viszonylag csendes volt a jókedv, a fél 12-es mise idején a gyóntatószék ablakai is remegtek egy "jól sikerült" hangpróbától. Az áhítat esélye ilyenkor nulla. Arról nem is beszélve, hogy tegnap az esti mise után jótékonysági koncert volt a Szent Mihályban - valamit lehetett hallani a nagy dübörgéstől, de esélye nem volt a Budapestről érkezett kórusnak, hogy Erkel-díjjal is elismert tudását kellő módon megmutassa...

Gondviselésszerű, hogy nem történt szerencsétlenség, a folyamatosan látogatott templomban, csak a padlóra hullott a mennyezeti vakolat, de történhetett volna tragédia is...  A főtéri rendezvények hangerősségét azonban szabályozni kell, de az is biztos, mindenféle sörfesztiválok helyszínéül nem a Szent Mihály templom közvetlen szomszédságát kellene választani illetve jóváhagyni...” - írják az aláírásra buzdító felhívásban.

A petícióban arra kérik Emil Boc polgármestert, hogy szabjanak határt a Főtérre szervezett koncertek végtelen sorának, hiszen rengeteg más helyszín van a városban, amelynek közelében nincs műemlék, és a hangerőnek sem kell határt szabni. Ilyen például a sportcsarnok előtti tér. Kérik, hogy a szabályozásnál képviselhessék magukat a Szent Mihály templom működtetői, hogy az mindenki igénynek megfeleljen.

Szeretnék, ha a templom renoválásában minden illetékes kivenné a részét. A petíció itt érhető el.

Városháza: minden rendben zajlott

A sörfesztivált szervező Bergenbier képviselői a Transilvania Reporternek elmondták, hogy betartották a polgármesteri hivatal által kiadott engedély szabályait, így a hangerősség sem lépte túl a megengedett határt.

A polgármesteri hivatal szóvivője úgy fogalmazott, hogy nincs leszabályozva, melyik az a decibelérték, amelyet nem léphetnek túl egy koncert szervezői. Hozzátette, a templom renoválásra csak akkor kérhető pénz, ha szakemberek végzik el a kárfelmérést.

Azt is elmondta, hogy nincsenek speciális feltételek arra vonatkozóan, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni, ha egy "hangos" esemény megszervezésére egy műemléképület mellett kerül sor.

A tulajdonos kötelessége az ingatlan megerősítése, az ehhez hasonló kellemetlen incidensek elkerülése végett - tette hozzá az illetékes, akinek a nevét nem említi a Transilvania Reporter.

FRISSÍTÉS: Nem fogják betiltani a Főtéren a koncerteket - nyilatkozta az Actual de Cluj portálnak Emil Boc polgármester. Az elöljáró úgy látja, az olyan Kolozsvárt meghatározó eseményeket, mint a TIFF, a Kolozsvári Magyar Napok vagy a Kolozsvári Városnapok nem lehet kitiltani a Főtérről. Annak szükségességét ellenben elismerte, hogy szigorítani kell a térhasználati engedély feltételeit, főleg ha az esemény a lakóházakhoz közel zajlik. Elmondása szerint eddig azért nem volt szükség erre a szigorításra, mert nem jelentette senki, hogy a rezgések károsítanák a környező épületeket. Hozzátette, a Szent Mihály templomban a misék ideje alatt eddig sem engedélyezték a hangos rendezvényeket a város fő terén. Ígérte, hogy szakértőkkel nézik át a jelenlegi szabályozást, és korlátozni fogják a hangerőt a főtéri koncertek alatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?