Országos premier: összekötik a nagy kórházakat Hargita megyében

Az országban elsőként Hargita megyében bevezetik be a legmodernebb integrált orvosi informatikai rendszert, amely összeköti a megye 5 kórházát, illetve csatlakozhatnak hozzá a családorvosok is - olvasható a Hargita Megyei Tanács közleményében.

A rendszer a minőségi és gyors betegellátást szolgálja. A projekt zárókonferenciáját hétfőn tartották a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, ahol bemutatták a projektet és a rendszer működését. Jelen volt Demeter Ferenc kórházmenedzser, Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanácsának elnöke és Daniel Nistor, a kivitelező Info World képviselője.

A csíkszeredai megyei sürgősségi, a székelyudvarhelyi, a gyergyószentmiklósi, a maroshévízi városi, valamint a gyergyótölgyesi pszichiátriai kórházat egy olyan ultramodern információs rendszerben kapcsolták össze, amely lehetővé teszi az orvosok számára a könnyű és gyors adathozzáférést az egyik kórházból a másik kórházba átutalt betegek esetében - ismertette a projekt előnyeit Demeter Ferenc. 

Az E-egészségügy, minőségi egészségügyi szolgáltatások – Hargita megyére kiterjedő egészségügyi informatikai rendszer elnevezésű projektben a betegek személyes adatait bizalmasan kezelik, csak a rendszerben résztvevők férhetnek hozzá. Létrehoztak egy portált, amelyen elérhetők lesznek a szakirányú hírek és egy orvosi szakszótár.

Online kérhető előjegyzés az orvoshoz

Fórum keretében az érdeklődők feltehetik kérdéseiket, a program rögzíti az üzeneteket. A betegek online kérhetnek előjegyzést bármelyik szakorvoshoz, amelyről sms-ben vagy e-mail-en küld visszaigazolást a kórház - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Borboly Csaba elmondta, hasznosnak találja a projekt kivitelezését, hiszen az egészségügy terén az összehangolt tevékenységre törekednek, ezt segíti az integrált informatikai rendszer is. Mint fogalmazott, ez egy többszereplős rendszer, és reményét fejezte ki, hogy a családorvosok is használják majd, hiszen megkönnyíti a kommunikációt a szakorvosok és a családorvosok között. 

A rendszer használata lerövídíti a reakcióidőt, így a beteg gyors és szakszerű ellátását segíti, ezért most a gyakorlatba ültetésre kell fektetni a hangsúlyt - mondta a megyeelnök. A projektet nagyrészt európai uniós forrásból és kormánypénzből finanszírozták.

A kivitelező cég részéről Daniel Nistor elmondta, igazából nem zárult le a projekt, hiszen a rendszert folyamatosan tökéletesítik.
A cég munkája során helyszíni felmérést végzett minden kórházban, hogy lássák, mire van szükség. Összeállították az adatbázist, majd a kórházi alkalmazottakat is betanították a rendszer használatára, illetve tesztelték a rendszert – számolt be Dan Iordache, aki szintén a kivitelező Info World részéről volt jelen.

Az orvosi informatikai rendszer a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház adminisztrálásába kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?