Így szívatják a székelyföldi HVIM-es fiatalok a román rendőröket (VIDEÓ)

Egy hónap leforgása alatt a második olyan eset kapott nyilvánosságot, amikor a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) székelyföldi tagjai megtagadják a román nyelvű kommunikációt a román rendőrökkel.

A YouTube-ra vasárnap került fel videó egy Csíkszereda környéki rendőrségi igazoltatásról. A videómegosztó adatai szerint a felvételt az „Erdely HVIM” nevű felhasználó töltötte fel. Szereplői: két román rendőr és több (vélhetően három van négy) székelyföldi magyar fiatal. Utóbbiak egyike telefonjával filmezte a jelenetet.

A felvételről kiderül, hogy a rendőrök gyorshajtásért állították meg a fiatalok autóját. Egyikük román nyelven kéri a sofőr papírjait, ám nem jár sikerrel. Az autóban ülők azt válaszolják magyarul: hozzon fordítót, mert nem tudnak románul.

A fiatalok egymás közti beszélgetése azt igazolja, hogy a fiatalok tudnak románul, csak hagyják kínlódni a rendőrt. Aki egyébként nagyon békésen tűri a szívatást: odahívja társát, aki valamelyest tud magyarul, és akinek a felszólítására – tettetett értetlenkedések után – a sofőr végül átnyújtja a kért iratokat.

Mint ismert, egy hónapja a csendőrség ötszáz lejes bírságot rótt ki a kézdivásárhelyi trianoni megemlékezés egyik HVIM-e szervezőjére, mert nem volt hajlandó románul beszélni a csendőrökkel. Amikor igazoltatni próbálták, Szőcs Csongor román nyelven válaszolta: Kézdivásárhelyen magyarul beszélnek, és hogyha beszélni kívánnak vele, hozzanak tolmácsot. A jegyzőkönyv szerint az incidens szemtanúi is megtagadták, hogy románul szóljanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?