Elindult gyalog Londonba Bartha Ciupe Ernő szobrászművész

A hosszas készülődés és búcsúzkodás miatt csak délután kettőkor, 35 fokos hőségben, hátizsákjában sátorral és hamuba sült pogácsával indult gyalog Londonba Bartha Ciupe Ernő szobrászművész. Útján elkíséri Bács Ildikó, aki filmen dokumentálja a száz naposra tervezett zarándokutat.

Az elsősorban óriás szénaszobrai révén közismert Bartha Ciupe Ernő – zászlóján is hirdetett szlogenje szerint – a művészetért, a szabadságért és az igazságért indult a brit fővárosba. Három szobra ugyanis a 2012-es londoni Kulturális Olimpia óta London parkjait díszíti anélkül, hogy alkotójuk neve fel lenne tüntetve, sőt, egyik munkáját be se mutatták, „lakat alá” került.  Bartha Ciupe Ernő ennek ellenére nem haraggal, hanem szeretettel indul performansznak is beillő útjára, amiről itt olvashatnak interjút.

Az indulásra rengetegen voltak kíváncsiak, annál is inkább, mert borítékolni lehetett, hogy a művész ismét hozza formáját, és az utolsó pillanatokra is tartogat még poénokat. Az indulás előtt Bartha Ciupe Ernő még fogadott egy turistacsoportot, végigvezette őket művésztelepnek és szabadtéri kiállításnak is beillő birtokán, majd elvonult csomagolni. A hátizsákba váltás cipő, sátor, hálózsák mellé hamubasült pogácsa is került.

 Hosszas készülődés és búcsúzkodás után ismét megjelent - cipők helyett békalábakkal, "hogy átússza a La Manche csatornát". A művész és az utat dokumentáló Bács Ildikó három zászlót is visz magával, egyik a londoni kulturális olimpiára készült projekt címére (Nature in the City, azaz Természet a városban), a második a művész szoborparkjára (Arkhai) hívja fel a figyelmet, a harmadikon pedig a performansz szlogenje áll angolul: Zarándokút Magyarfenesről Londonba - a művészet szeretetéért, a szabadságért és az igazságért. 

Bartha Ciupe Ernő és Bács Ildikó végül délután két órakor léptek ki a magyarfenesi szoborpark kapuján, éppen akkor, amikor a hőmérő 35 Celsius fokot mutatott. A művész időközben a békalábakat kényelmes túrabakancsra cserélte. Nagyvárad felé vették az irányt, a zarándokút első estéjét a tervek szerint Nagykapuson töltik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?