Várja a magyar felvételizőket a MOGYE

Harmincöt tandíjmentes helyet hirdetett meg a gyógyszerészeti kar a magyar diákok számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Korábban a helyek meghirdetése veszélyben volt.

„Nem változott semmi a tavalyhoz képest” – jelentette ki a Maszolnak Szilágyi Tibor, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemem (MOGYE) volt rektorhelyettes a magyar felvételizők számára meghirdetett helyekről.

A pedagógus elmondta, idén 35 diáknak tartottak fent helyet a magyar nyelvű gyógyszerészképző karon. Mint ismert, korábban Leonard Azamefirei rektor kilátásba helyezte, hogy idén nem hirdetnek felvételit ezen a karon a magyar diákok számára, mert a magyar nyelvű képzés nincs akkreditálva. Időközben azonban ez a kérdés megoldódott a román és a magyar gyógyszerészeti képzés közös akkreditációjával.

A MOGYE-n idén a tandíjmentes helyekre külön hirdettek magyar és külön román nyelvű felvételit, míg a tandíjköteles helyekre a felvételi vizsgán elért eredmény alapján, „ömlesztve” veszik fel a hallgatókat. Az általános orvosi karra 135 hely, a gyógyszerészetin 35, a fogorvosin 35, a nővérképzőn 15 hely várja a magyar diákokat. A tandíjköteles helyek száma: az általános orvosin 80, a gyógyszerészetin 90, a fogorvosin 30, a nővérképzőn 70.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen a színész szakra, ahogy az már bevett szokás, az idén is tartanak felkészítőt a felvételire, minden szakra külön-külön.  A felvételi vizsgák előtt, július 13-19. között intenzív felkészítőkre várják a diákokat. Az alapképzésben minden szakon délelőttönként a tanárok irányításával tartják a konzultációkat. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magyar tagozatán a hét alapképzésen 38 tandíjmentes- és 41 tandíjas hely vár a beiratkozókra, a magiszteri képzésen 6 szak indul, 32 tandíjmentes és 40 költségtérítéses hellyel.

A Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán július 13-18. között lehet iratkozni, összesen 11 szakra az alapképzésben, ahol 490 hely várja a diákokat, és 4 mesteri szakra, ahol 105 helyet hirdettek meg. Ezeken kívül Sepsiszentgyörgyön 30 hely áll a jelentkezők rendelkezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?