Mi is az a sajátélményű bibliodráma? Interjú

Tekinthetünk a bibliodrámára úgy is, mint a ma divatos személyiségfejlesztő módszerek egyikére, azonban ez mégis több lehetőséget rejt magában – vallja és meg is indokolja beszélgetésünkben Kulcsár Apollónia SCJ mentálhigiénés szakember, családterapeuta, a Romániai Bibliodráma Egyesület alapító elnöke, aki 2008 óta vezet bibliodráma-csoportokat Erdélyben. A sajátélményű bibliodráma, a bibliai szöveg személyes „üzenetének” felfedezését kínálja a csoportban résztvevő számára, aki eközben szembesülhet életével, problémáival, reflektálhat rájuk.

Mit jelent konkrétan a sajátélményű bibliodráma, amivel foglalkozol?

A sajátélmény saját tapasztalatot jelent, vagyis bibliai történetek személyes, testi-lelki átélését jelenti. A résztvevő saját élettörténetével együtt itt és most belép az akkor és ott történt bibliai eseménybe, így, a lejátszás során, a kettő találkozik, mintegy egymásba fonódik. Az igét olvasva, hallva, elsősorban értelmünkkel fogadjuk be, a drámában viszont cselekvően vagyunk jelen benne, mely a csoport révén társas cselekvéssé formálódik. A racionális megközelítés csak az előszobáját nyitja meg annak a megismerésnek, amely önmagunk, mások és Isten kapcsolatának egységében rejlik. A bibliodrámát az önismeret és a személyiségfejlesztés eszközének is tekinthetjük, de hosszabb csoportfolyamatban nézve, a hétköznapokban, csoportban zajló lelkigyakorlat dinamikája is kirajzolódik benne.

Kulcsár Apollónia tanulmányai során mentálhigiénés tanácsadói, családterápiás, bibliodráma kiképzői és hittanári képesítést szerzett. A doktori iskolát a Semmelweis Egyetemen végezte. Pár - és családterápiás konzultációkat tart Kolozsváron és Budapesten. 1998 óta tartozik a Jézus Szíve Társaságához. Húsz évvel ezelőtt találkozott először a bibliodrámával, előbb az esztétikai-hermeneutikai irányzatot ismerte meg, aztán 2005-ben jelentkezett a saját élményű, pszichodramatikus jellegű bibliodráma trénerképző tanfolyamára. 2009-ben fejezte be a képzést, azóta folyamatosan vezet egy-két csoportot évente.

Milyen pluszt hoznak a bibliai történetek az önismeretben?

Különösen nagy értéknek tartom a bibliodrámában azt, hogy az ember pszichológiai és a spirituális folyamatai együtt tudnak haladni, össze tudnak érni benne. Az a résztvevő, aki önmagát adja a csoportban, jön vele mindaz, ami benne van, probléma, elakadás, út keresés. A válaszok, a megoldások keresésében a bibliodráma nem reked meg az embernél, mert a Biblia már eleve rámutat az emberen túli dimenzióra is, mint értékre, mint erőforrásra, amely az egymással szoros összefüggésben álló horizontális és vertikális szintű kapcsolatok rendeződéséhez, letisztulásához vezet. Az egész életen át tartó önmegismerés, önmegértés, önelfogadás aligha működik alkotójának ismerete és vele való kapcsolata nélkül.

Probléma- vagy személyiségfüggő, hogy kinek mennyire hatásos a módszer?

Mint minden dramatikus önismereti munkából, a bibliodrámából is annyit vesz ki a résztvevő, amennyit ő maga betesz a csoportba. Amennyire beleadja magát, annyit fog profitálni belőle. A motiváció mindig jó hajtóerő. Ezt tápláhatja valamilyen kérdés, aktuális élethelyzet, vagy egyszerűen annak igénye, hogy dolgozzon önmagával, rálásson életének, kapcsolatainak mozgatórugóira, hitére, feszültségeinek, szorongásainak mögöttes okaira. A bibliodráma nem terápia, bár közvetetten a lélek gyógyulásánk útját nyitja meg, többször lehettünk tanúi is ennek, de nem föltétlen ez a cél. Mint minden dramatikus munka kezdetén, így van ez a pszichodrámánál vagy a szociodrámánál is, a csoportmunka kialakulása előtt személyesen beszélgetünk a résztvevőkkel, ami a csoportba integrálódásukat segíti.

A bibliodráma nem (csak) egyéni út, a csoport társas terében történő interakciókon, kreatív, spontán játékokokon és a konkrét bibliai történet lejátszásán keresztül a résztvevők kölcsönhatásban vannak egymással. Amit az egyén átél, hat a csoport többi tagjára és ebben az önmagát generáló dinamikában mutatkoznak meg csak igazán a társas működés jellemzői. A személyes érintettség a másikban is érzékeny pontot érinthet, amely aztán feloldódik, megoldódik a játék során. A bibliodráma teret nyit arra, hogy a résztvevő a bibliai szereplő köntösébe bújva, megélje életete, családi, nemi, szakmai szerepeit, és mindazt, amit azok számára jelentenek, de bibliai alak „mögé bújás” lehetőségével. Egyéne válogatja, hogy ki mennyire kész arra, hogy kivegye egy-egy történetből, egy-egy játékból – olyan mélységben, ahogy benne van – azt, ami számára jelentést hordoz, ami róla szól. A bibliai történet átélése személyes érintettséget hordoz és tükröt tart az embernek, amibe bele lehet nézni, de el is lehet tekinteni mellette. A bibliodráma szabadon hagyja a résztvevőt abban, hogy belenenéz vagy nem, illetve milyen mélységben néz bele, de ha nyitott erre, akkor segítséget kap abban, hogy értelmezni tudja azt, amit tapasztalt, amit megélt a játékban.

Segíthet a bibliodráma azoknak is, akik nem vallásosak?

A bibliodrámán bárki részt vehet, az is, aki nem ismeri, nem olvassa a Bibliát, vagy nem gyakorolja a vallását. Mégis feltétel, hogy elfogadja a Bibliát mint Isten embernek adott üzenetét. Enélkül ellenállás lenne az illetőben, ami nem tenné lehetővé azt a nyitottságot, együttműködést, amely a bibliodráma csoport lényegét képezi. A résztvevőktől általában mégsem áll távol a hit kérdése, a hit megélése vagy éppen keresése.

Vannak szép történetek, visszajelzések, amelyek megoszthatóak?

Amint az előbb említettem, mindenki olyan mértékben részesül a bibliodráma csoport jótéteményeiből, amennyire motivált a belső és társas munkára. A motivált résztvevők életében történtek pozitív irányú mélyreható változások. Rendszerint beindul egy önreflektív folyamat, amelyben fokozatosan átalakul látásmód, viszonyulásmód, ami később az élet valamennyi területére kiterjed, mert az egyén személyisége fejlődik. Ez nem föltétlen a csoportfolyamat ideje alatt történik, hanem azon túl is, de egy csettintésre azért nem oldódnak meg személyes problémák. Vannak katartikus történések, amelyek rögtön szembetalálják az embert úgy, hogy nem nézhet félre – de ezek az egybeesések isteni ajándékok. Csoportjaink részvevői sokféle gyümölcsöt tulajdonítanak a bibibliodrámának: Sokakat segített egy-egy bibliodrámás csoportfolyamat a párkapcsolati feszültségek, szülő-gyerek kapcsolatok rendezésében. Együttmaradtak családok, elfogadásra találtak életek, vannak, akik rátalátak éltetük értelmére, ennélfogva oldódott az egzisztenciális szorongásuk, mélyült bizalmuk, Isten kapcsolatuk, vagy éppenséggel elkezdtek templomba járni.

Miért olyan nagy mértékű napjainkban az érdeklődés az önismereti módszerek iránt?

Az önismeret divatos szó lett napjainkban. Ennek egyik oka, hogy felgyorsult az élettempó, feszültség, egzisztenciális bizonytalanság járja át az életnek szinte minden területét – úgy a családit, mint a munkahelyit – az ember keresi önmagát, az igazodási pontokat, a megfelelő viszonyulási módot életének, körülményeinek gyors változásaihoz. Szüksége van fogódzókra, amelyek segítik őt, hogy megértse, mi a feladata, milyen értékek mentén rendezze életét, hogyan viszonyuljon önmaga és környezete változásaihoz anélkül, hogy közben elveszítené tartását, kicsúszna a talaj a lába alól. A bibliodráma csoport biztonságos keretet ad arra, hogy önmaga legyen, társas térben elfogadást találjon, anélkül hogy a teljesítés nyomása alatt kellene állnia. Megtapasztal egy olyan keretet, amely szabadon hagy és felszabadít.

Milyen tévhitekkel találkoztál, amelyek a bibliodrámával szemben fogalmazódtak meg?

Olyan félreértésekkel már találkoztunk, hogy a pedagógiai célú bibliai dramatizálást összekeverték a sajátélményű bibliodrámával. A kettő kétféle, más a célja, a kiindulópontja és a végpontja is. Az általunk művelt bibliodrámát felnőttek játszák, komoly játék, hordozhat pedagógiai mondanivalót, de olyan személyes tartalmak, személyes érintettségek jelennek meg benne, amelyeket nem célja felszínre hozni a vallásórán végzett pedagógiai dramatizálásnak. A másik, hogy sokan azt hiszik, színjátszói képességeket igényel, de a bibliodrámán nincsenek nézők, a 10-16 fős csoportok résztvevői mind játszanak, nincs is meg a lehetősége annak, hogy valaki kivonja magát a csoportból és külső szemlélővé váljon. Különben: az ember úgy működik, hogy ami számára ismeretlen, azt hajlamos elutasítani és megítélni még mielőtt megismerné.

Többször is részt lehet venni bibliodráma csoportban?

Nincs korlátozva hány, csoportban vehet részt valaki. Vannak olyan résztvevőink, akik jóval száz órán felül vettek részt csoportfolyamatban, és ez így rendjén is van. Ezután szünetet tartanak, hagyják érni magukban az élményeket, aztán később, egy másik élethelyzet, egy újra feléledt igény, ismét behozza őket egy csoportba.

Európa minden országában ugyanolyan státussal működik bibliodráma?

A nemzetközi porondon számos bibliodráma-irányzattal találkozunk. Az idei nyári Európai Bibliodráma Konferencia Vilniusban lesz, az esztétikai-hermeneutikai vonal szervezésében áll, de természetesen más irányzatok is képviseltetik magukat. Az együttműködés fejlesztés és egymás módszereiből való gazdagodás mindig nagy értéke ezeknek a találkozóknak. A különböző bibliodráma irányzatok közötti különbség a kiindulópont, vagyis az elérendő cél és a kimenet között található.

Hogyan lehet valakiből bibliodráma vezető és honnan lehet értesülni bibliodráma-csoport indulásáról?

Ha valaki indítást érez arra, hogy ezt csinálja, érdekli a módszer, ez olyan alap, amely biztosítja számára a motivációt a képzés elvégzéséhez. A képzésnek részét képezi a pszichodráma önismeret, a bibliaismeret, a csopotdinamika, a lelkigyakorlatok folyamatának ismerete és a spirituális kísérés. Az induló bibliodráma vezető képzésről a honlapunkon lehet majd tájékozódni.

Jelenleg Erdélyben mintegy húsz aktív bibliodráma vezető dogozik. Ők az európai standardok szerinti kiképzésben részesültek, nevük megtalálható a www.bibliodrama.ro honlapon. Ajánljuk, hogy a sajátélményű bibliodráma csoportba jelentkezők, a honlapon tájékozódjanak induló csoportjainkról, de arról is, hogy a vezető neve megtalálhtó-e az egyesületünkben akkreditált bibliodráma vezetők listáján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?