Újrakezdték a tüntetést az Oltchimnél: lehurrogták az elöljárókat

A szeptemberi és októberi fizetéseiket elmaradása miatt mintegy 400 alkalmazott újrakezdte a tüntetést az Oltchim vegyi kombinát udvarán, Râmnicu Vâlcean a hétfői nap folyamán.

A tüntetés ideje alatt a munkások között nézeteltérés támadt, mivel egyikük azt kérte, hogy először a vegyipar újraindításához biztosítsanak pénzt, a többiek viszont a fizetésüket tartották sürgősebbnek.oltchim

Corneliu Cernev szakszervezeti vezető szerint a munkások arra a kérdésre várnak választ a vezetőségtől, hogy mikor kapják meg járulékaikat az elmúlt két hónapra.
„Az emberek azért tüntetnek, mert már nem hisznek az ígéretekben. Nekem azt mondták, hogy 24 órán belül megtudjuk a vezetőség döntését az elmaradt fizetéseket illetően" – nyilatkozta Cernev.

A helyszínre kiérkező elöljárókat Ion Câleat, a Vâlcea Megyei Tanács elnökét, Mircea Alexandru Nadolu prefektust és Laurenţiu Coca PSD-s szenátort lehurrogták az elégedetlenkedő alkalmazottak, akik „tolvajokat" kiáltottak rájuk, és azt kérték, hogy Victor Ponta miniszterelnök utazzon a helyszínre és tisztázza velük a kombinát helyzetét.

Az Oltchim felhalmozott adósságai miatt augusztus végén leállították a vállalat üzemeltetését, szeptember 10-én az alkalmazottak tiltakozássorozatba kezdtek. A kombinátot privatizálni szerették volna, azonban ezt nem sikerült kivitelezni. A  kormány új vezetőséget nevezett ki a vegyipari üzem élére, és engedélyt kért az Európai Bizottságtól, hogy 10 millió eurós kölcsönt adhasson a vállalatnak a termelés újrakezdésére. Az Oltchimet tavasszal újból megpróbálják privatizálni. A kombinát alkalmazottai október elején megkapták az augusztusi hónapra járó előlegeiket és ebédjegyeiket.

Kimaradt?