Az eddigi 460 helyett 620 felügyelő őrzi az erdőket

Erdőőrség megalakításáról hozott sürgősségi rendeletet keddi ülésén a kormány, amely így próbál gátat szabni az évi 8,8 millió köbméter fára becsülhető illegális erdőirtásnak.

Romániában az évente kivágott 26,7 millió köbméter fa csaknem harmadát termelik ki törvénytelenül, hiszen a legálisan kivágott rönkáru csak 17,9 millió köbmétert tesz ki. Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint ez a környezeti károkon túlmenően mintegy negyedmilliárd eurónyi anyagi veszteséget is jelent a országnak.

Az új hatóságot az eddigi erdészeti és vadászati felügyelőségek átszervezésével, illetve személyi állományuk kibővítésével hozzák létre: így az eddigi 460 helyett 620 felügyelő fog őrködni afelett, hogy csak a törvényeket tiszteletben tartva lehessen fát kivágni Románia 7,4 millió hektárnyi erdejéből. Így egy-egy felügyelőnek az eddigi 16 ezer helyett 12 ezer hektárnyi erdőre kell vigyáznia - mutatott rá közleményében a kormány.

A környezetvédelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján kifejezte reményét, hogy a parlament az őszi ülésszakban elfogadja azt a kormányzati törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia néhány hónapra ideiglenesen betiltaná a faexportot.

Az illegális erdőirtások ügye májusban kapott országos figyelmet, amikor a környezetvédők tüntetéseket szerveztek a famaffia ellen és az - államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött - erdészeti kerettörvény elfogadását sürgették. A megmozdulások hatására május végén a bukaresti parlament változatlan formában fogadta el a múlt szerdán a politikai viták tárgyává vált jogszabályt.

Klaus Johannis államelnök június elején jelentette be, hogy az erdőirtásokat is a nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolta a Legfelső Védelmi Tanács. Az elnök felszólította a kormányt, hogy dolgozzon ki hatékonyabb jogszabályokat, és hozzon intézkedéseket az illegális favágás megfékezésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?