Krízis megoldásán dolgoznak a csíki bölcsődében

Bizakodhat az a több mint száz csíkszeredai szülő, aki bölcsődére érett gyerekét eddig nem tudta, miként juttathatja be a városi intézmény összesen 60 helyére. A csíkszeredai önkormányzat pontozásos kritériumrendszerrel rukkolt elő a volt intézményvezető viselkedése miatt is súlyos probléma megoldásáért.

Összetett, minden szempontra kitérő - éppen ezért korrekt -, pontozásos kritériumrendszerrel oldja meg a bölcsődei gyerekfelvételt a Csíkszeredai Városi Tanács. Ezzel a lépéssel a városi bölcsődében előállt krízist kívánja kezelni: az itt adódó helyzetet az eddigi igazgató lemondása is tetézi.

„Eléggé dicstelenül távozott az eddigi igazgató, az ügynek, valószínűleg, bűnügyi következménye is lesz” – nyilatkozta a témában Antal Attila polgármesteri hatáskörrel felruházott alpolgármester.

A kialakult helyzetben a beiratkozásban érdekelt több mint száz családnak az önkormányzat új rendszerével kell egytől-egyig áthaladnia, függetlenül attól, az előző igazgató ígért-e nekik valamit, vagy sem. A helyzet megoldására, az elöljáró szerint, garancia az új igazgató személye is. Kövér Katalin eddig a Polgármesteri Hivatal szociális osztályán dolgozva „pillanatok alatt” maga állította össze a kritériumrendszert – távozásával a városháza osztályán is átszervezések következnek.

Előny a helyi adó befizetése

A testület a június 26-i ülésén egyöntetűen szavazta meg a szakmai szűrőkön is átvizsgált felvételi rendszert tartalmazó határozattervezetet. Az ebbe foglalt kritériumok kitérnek a kisgyerek családi helyzetére, a szülők foglalkoztatottsága jellegére, de pontot ér az is, ha a szülőknek nincs tartozása a helyi adókat illetően.

A kritériumrendszer tartalmazza azokat a kitételeket is, amelyek kizárják, hogy a  gyereket eleve bevegyék a bölcsődébe – ilyen például az az eset, ha a szülők hivatalos lakhelye vagy tartózkodási címe nem Csíkszereda. Mint a határozatban is szerepel: a szempontrendszert csak akkor alkalmazzák, ha az engedélyezett gyereklétszám fölötti jelentkező lesz a bölcsődénél.
 
Mivel a távozó igazgató nem adott át névsort az eddig beiratkozottakról, a média révén értesítik az eddig jelentkezetteket: újból be kell kéréseiket nyújtaniuk.

A beiratkozásra tervek szerint július 4–17. között kerül sor, az eredményeket pedig 27-én függesztik ki, melyez egy nap megóvási idő követ. Mint az ismeretes, a csíkszeredai városi bölcsődét 2012-ben újította fel a város pályázati alapokból, mintegy 3,5 millió lejt költve az ingatlan manzárdosítására, korszerűsítésére.

Kimaradt?