Két egyesület szövetkezett vadon élő állatok megmentéséért

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Vets4Wild Egyesület egy olyan országos hálózat létrehozását kezdeményezi, amelynek célja a sérült, vadon élő állatok megmentése.

Romániában évente több ezer vadon élő állat, főként madár pusztul el különböző okok miatt – figyelmeztettek. Ezek az állatok elsősorban sérülés, megbetegedés miatt pusztulnak el, illetve azért, mert túlságosan legyengülnek, és nem élik túl a telet. A madarak a legsérülékenyebbek, hiszen életmódjuk miatt őket érheti legkönnyebben baleset, például ablaknak ütköznek, macskák áldozatává válnak, autók ütik el, áramütés éri a középfeszültségű vezetékeken. Legtöbbjüknek lenne esélye a túléléshez, ha idejében eljutna egy megfelelő kezelő központhoz. Sajnos a legtöbb állatorvos nem rendelkezik a megfelelő felkészültséggel ahhoz, hogy segíteni tudjon a sérült vadállatokon.

https://www.youtube.com/watch?v=lOgPsT4L7Wc

A Milvus Csoport vadon élő állatok Rehabilitációs Központja már több éve működik Marosvásárhelyen és Nyárádszentsimonban. Az ide bekerült sérült állatokat a Vets4Wild szakemberei szakszerű állatorvosi ellátásban részesítik, majd felépülésük után visszajuttatják őket a természetbe. Évente több mint száz sérült madár részesül szakszerű ellátásban, a Rehabilitációs Központban. Az új projekt által a munkatársak ezt a szolgáltatást szeretnék országosan kiterjeszteni és létrehozni egy országos elsősegély-központ hálózatot.

A projekt időtartama egy év (2015 március – 2016 április), egyik célja egy országos hálózat kialakítása az állatkertek, kisállat-kereskedések, állatmentéssel foglalkozó civilszervezetek és a pályázat két kedvezményezettje közt (a Milvus Csoport valamint a Vets4Wild Egyesület). Ezáltal több sérült állat kaphat még egy esélyt az életre. A sérült vadon élő állatok mentésére szolgáló hálózat erősítését szolgálja majd a Milvus Csoport által szervezett, romániai állatorvosoknak szánt képzés Marosvásárhelyen.

A találkozóra a következő intézményektől érkeznek előadók: Green Balkans Föderáció (Bulgária), Hortobágyi Madárkórház (Magyarország) és a NINA Kutatóintézet (Norvégia). Az EGT 2009-2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott projekt, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül. Az országos hálózat létrehozása a sérült vadon élő állatok megmentéséért nevet viselő projekt teljes költsége 116.971,08 euró, a maximális vissza nem térítendő összeg 105.198,68 euró vagyis 89,94%-a a teljes összegnek.

Kimaradt?