Sikert aratott a a Kontraszt kiállítás

Mi történik az abortusz során? Valóban így van mindez, amiről eddig még el sem tudta képzelni a legtöbb tinilány, de még el sem gondolkodott rajta? És utána? Mert nem csak fizikailag, de lelkileg is nagy megrázkódtatást él át, aki átmegy rajta. Az alkoholfogyasztásnak milyen következményei vannak? Ezekről és ezekhez hasonló kérdésekről esett szó a június 1 és 26. között, Marosvásárhelyen látható Kontraszt kiállításon – számoltak be a szervezők.

A több mint három hét alatt látható tárlatnak az volt az egyik erőssége, hogy nem csak kiállításként működött, hanem beszélgetésekre is ösztönözte a látogatókat. Márton Előd iskolalelkész elmondta, a családon belüli erőszak, az alkoholfogyasztás és az abortusz kérdése izgatta a legtöbb fiatalt. Előítéleteket oszlatott el és ugyanakkor információkat is nyújtott a különleges, multimédiás kiállítás, amelyet 51 csoport, közel 1400 személy nézett meg. Tíz középiskolából érkeztek a tanulók, ahogy a marosvásárhelyi börtönből is jött négy csoport.

A valóságban szinte mindennap találkozunk ezekkel a problémákkal, amelyeket a fotókon, filmeken, vagy leírva bemutattak, de így sűrítve kevésbé – mondták a szervezők, akik a megelőzést tartják a legfőbb célnak, amit a kiállítás elérhet. Azt, hogy a fiatalok elgondolkodjanak és ismerjék, hogy a viselkedésüknek következményeik is vannak. Ha valaki alkoholt fogyaszt, vagy dohányzik, esetleg kábítószert használ – annak súlyos és beláthatatlan következményei lehetnek. Sokszor nem is tudják, hogy melyek azok. Ahogy a rendszertelen, kontrollálatlan szexuális kapcsolatoknak is, az éjszakai buliknak, vagy a döntésképtelenségnek. A gyerekek jogaira is felhívja a figyelmet a tárlat, a kiskorúak bántalmazására, a családon belüli erőszakra.

A kiállítást Magyarországon, Kisvárdán a református egyház és a rendőrség közös projektjeként a helyi fiatalok közreműködésével valósították meg. Magyarországon hetvenezren látták és az egyik legsikeresebb kiállításnak nevezték. Erdélyben eddig háromezer látogatója volt, de a további helyszíneken szeretnék ezt a számot növelni. Marosvásárhelyről több településre is elviszik, város-, vagy falunapok keretében mutatják be, például Csittszentivánon, Bonyhán, Parajdon, Désen, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron.

Kimaradt?