Háromszéki főtanfelügyelő: eszement ötlet a dolgozatok „megyecserés” javítása

Logikátlan az oktatási minisztérium terve, amely szerint az érettségi dolgozatokat más megyékben javítják ki, hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatón Kiss Imre.

A háromszéki főtanfelügyelő szerint korábban Vasile Salaru oktatási államtitkár javasolta ezt a módszert, de nem hitte, hogy ezt felkarolja  Sorin Câmpeanu oktatási miniszter, aki bejelentette: rendelettel kívánja életbe ültetni az érettségi dolgozat javításának ezt a módszerét.

Kiss Imre szerint két akadálya is van az új javítási módszernek, ebből egyik a magyarok által lakott megyéket érinti. A háromszéki főtanfelügyelő szerint, ha sorshúzással döntik el, hogy melyik megyébe kerülnek például a háromszéki érettségizők dolgozatai, akkor előfordulhat, hogy Tulcea megyében fogják azokat kijavítani, ott viszont nincsenek magyarul értő tanárok.

Mások probléma minden romániai megyét érint, hiszen azok mérete nem azonos. Kiss Imre szerint Háromszék az ország egyik legkisebb megyéje, ahol idén 1520 végzős érettségizik, és a központokba számukkal arányos érettségiztető tanárt toboroztak.

Ezzel szemben egy nagyobb megyében három-négyezer diák is beiratkozott a záró vizsgára, ha egy ilyen megyéből érkeznek a dolgozatok Háromszékre, azok javításához nem lesz elegendő pedagógus, hiszen a módszertan szerint egy tanár legtöbb száz dolgozatot javíthat. Ezzel szemben abban a megyében, ahol túl sok a javító tanár az 1500 háromszéki dolgozatra, a tanárok kevesebb dolgozatot javítanak és elesnek a plusz bevételtől.

A Kovászna megyei főtanfelügyelő nehezményezi ugyanakkor, hogy az új javítási módszert röviddel az érettségi kezdete előtt kívánják bevezetni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?