Sikeres Székelyföld: növelni kéne a gyermekvállalási kedvet

Sikeres Székelyföld mottóval szervezett szakmai konferenciát a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa (GYTIT) 2012. november 9–11. között Gyergyószentmiklóson.

A MIÉRT Székelyföldi Ifjúsági Konferencián Korodi Attila az RMDSZ alcsíki parlamenti képviselő-jelöltje és Tánczos Barna a Szövetség szenátorjelöltje közösen tartottak szakmai előadást Székelyföld fenntarthatóságáról.

miert szekelygyermekek

Korodi Attila előadásában arra mutatott rá, hogy a fenntartható társadalomért minden székely ember felelős. Egy társadalomban akkor lehet megtartani az egyensúlyt, ha megfelelő ütemben történik a társadalom újjátermelődése is. „Azért kell fenntartható székely településeket létrehoznunk, mert ezek a gyermekvállalási kedv növelését is segítik. Szükség van a fiatalokra, hiszen az elöregedő közösségeket érinti leginkább a szegénység problémája” – fejtette ki Korodi Attila.

A parlamenti képviselő szerint egy vidék gazdasági helyzete nagyban függ az oktatáspolitikától. Korodi Attila úgy véli, minden település önkormányzata fel kellene térképezze azt, hogy milyen szakképesítésű tagjai vannak, vagy lesznek a közösségnek, mert ebből látszik, hogy milyen szakmából van felesleg, vagy milyen szakemberekre van még szükség. {loadposition szeben}

„Egy település fenntarthatósága ott kezdődik, ha helyben elérhetőek, azok a szolgáltatások, amelyekre a hétköznapi életünkben szükségünk van, ne kelljen mindenért városra utaznunk. A kiterjedt szolgáltatások javítják az életminőséget egy településen, a jobb életvitel pedig növeli a családalapítási és gyermekvállalási kedvet” – mutatott rá Korodi Attila.

Tánczos Barna európai vonatkozásban beszélt a vidékfejlesztési politika támogatási rendszeréről. A szenátorjelölt hangsúlyozta, az előttünk álló hétéves EU-s költségvetési keret fejezeteit úgy állították össze, hogy az védje a még meglévő erőforrásainkat „Ne romboljuk azt, ami még megmaradt az egészséges környezetünkből” – hangsúlyozta a szenátorjelölt.

kelemen miert

A konferencián részt vett Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, aki a jelenlévő fiataloknak a Szövetség programjáról is beszélt, amely kiterjed a gazdaság fellendítésére, a munkahelyteremtésre, a mezőgazdasági termelés és feldolgozás támogatására. A magyar ügy, Székelyföld ügye csak nekünk fontos" - szögezte le a Szövetség elnöke.

Kelemen Hunor a Szövetség és a MIÉRT közötti kapcsolatról is szólt: „Az RMDSZ-ben azt az elvet követjük, mely szerint a tapasztalat mellett ott kell lennie a fiatalos lendületnek is. Ezt a két dolgot helyesen kell összehangolnunk, és akkor ütőképesek vagyunk az önkormányzatokban és a parlamentben. Olyan kérdésekben születnek döntések a következő években, mint az alkotmány módosítása, a régiók átszervezése, vagy az európai uniós költségvetés elosztása. Ezek mind olyan kérdések, amelyekben az RMDSZ-nek határozottan kell képviselnie a romániai magyar közösség érdekeit. Ezért december 9-én meg kell ismételnünk a júniusi helyhatósági választások eredményeit – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. 

 

Kimaradt?