Nem nyomoznak a kétnyelvű táblákért fenyegetőző rendőrparancsnok ellen

Valentin Bretfelean kötelességet teljesített, amikor megfenyegette a kétnyelvű utcanévtáblákat kihelyező marosvásárhelyi magánszemélyeket a bírósági döntés szerint – mondta csütörtökön Kincses Előd ügyvéd, aki 12 személy nevében tett feljelentést az ügyészségen a városi rendőrparancsnok ellen.

Valentin Bretfelean ugyanis 30-50 ezer lejes bírságot helyett kilátásba azokkal szemben, akik a kétnyelvűségre vonatkozó törvénnyel éltek, mikor az utcájuk nevét románul és magyarul is kifüggesztették házaikra, ingatlanjaik kerítésére.

Az ügyet a megszokottnál jóval rövidebb idő alatt kivizsgálták, és döntést is hoztak, miszerint a rendőrség parancsnoka törvényesen cselekedett. Az indoklásban az áll, hogy nem történt törvénytelenség, kötelességét teljesítette a rendőrparancsnok, amikor fenyegetőzött és azt, hogy törvényesen járt-e el, majd a közigazgatási bíróság dönti el.

Az ügyvéd személyesen is érintett a 12 megfenyegetett személy között, hiszen az irodájának helyet adó épületre is kitették a kétnyelvű utcanévtáblát. Kincses Előd már benyújtotta a panaszt a főügyészséghez. „Amennyiben elutasító választ kapok, a bírósághoz fordulok, hogy ők mondják meg, vád alá kell-e helyezni Bretfeleant, vagy nem” – hangsúlyozta a jogász, hozzátéve, hogy ha a törvényt alkalmazzák, akkor vád alá helyezik a parancsnokot.

Kapcsolódók

Kimaradt?