Megszavazták maguknak a különnyugdíjat a honatyák

Együttes ülésen megszavazták maguknak a képviselők és a szenátorok a különnyugdíjat kedden.

Az elfogadott törvénytervezet szerint a képviselők és szenátorok a ledolgozott éveik alapján kiszámított nyugdíjukon kívül kapják meg a speciális juttatást. Az a honatya, aki három mandátumot tudhat a háta mögött, körülbelül 4600 lejes különleges juttatásban részesül havonta, egy mandátum után körülbelül 1550 lej jár. A pótlék három teljes mandátum (vagyis 12 év) parlamenti tevékenység felett már nem növekszik. 

A tervezetre 303 honatya igennel, 124 nemmel szavazott, ketten tartózkodtak. 

A tervezetbe bekerült egy módosítás, miszerint a jogerősen elítélt honatyák nem részesülnek a speciális juttatásban. 

A PNL társelnöke, Alina Gorghiu a szavazás után azt nyilatkozta, hogy nem kizárt, megtámadják az alkotmánybíróságon az elfogadott törtvényt. Hozzátette, a döntést azt követően hozzák meg, hogy megvizsgálták ennek lehetőségeit a parlamenti frakciókban.  

Bár korábban az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor azt nyilatkozta, nem támogatja a törvénytervezetet, a jogszabályt az RMDSZ is megszavazta a PSD, a PC és a nemzeti kisebbségek francióján kívül - írja a Mediafax. A tervezetet a PNL nem szavazta meg, bár a törvénytervezetet a PNL néhány képviselője is aláírta, majd később visszavonta egy honatya kivételével. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?