Érvénytelen referendum: Nagyvárad nem lesz „nagy”

FRISSÍTVE: Ismét érvénytelen volt a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről kiírt referendum: vasárnap a város lakóinak 28,24 százaléka adta le a szavazatát. A népszavazás érvényességéhez legkevesebb 30 százalékos részvételre lett volna szükség. Éjfélkor Ilie Bolojan polgármester elismerte a referendum kudarcát.

A választási iroda által ismertetett hivatalos részeredmények szerint a nagyváradiak 27,96 százaléka vett részt a Váradszentmártonnal való egyesüléséről kiírt vasárnapi referendumon, amely így érvénytelennek bizonyult. A két település összeolvadásához legkevesebb 30 százalékos jelenlétre lett volna szükség. Az egyesülésről kiírt első, május 10-i referendumon 20 százalékosnál kisebb volt a jelenlét.

A részeredmények szerint 52.527-en adták le szavazatukat Nagyváradon, és elsöprő többségük, 98,04 százalékuk támogatta az egyesülést. (A részvételi arányok nap közbeni alakulásáról itt olvashat részleteket.) Valamivel éjfél után a két település összeolvadását szorgalmazó Ilie Bolojan polgármester rövid sajttónyilatkozatban elismerte a referendum kudarcát. Szerinte Nagyvárad elszalasztotta azt a "történelmi esélyt", hogy beinduljon a város turizmuson alapuló fejlődése.

Mint ismert, május 10-én a községben tartott referendum érvényes volt, s az igen szavazatok voltak többségben, Nagyváradon azonban a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt, annak ellenére, hogy az egyesüléspártiak szavazatai voltak elsöprő többségben.

A referendum első fordulójában a 189.416 a szavazásra jogosult nagyváradi közül mindössze 37.931 szavazópolgár (19,68 százalék) jelent meg az urnáknál, az ő döntő többségük 35.738 ember (a szavazók 95,82 százaléka) igennel voksolt. A nagyváradi önkormányzat ezután döntött a szavazás megismétléséről, a döntést az RDMSZ-frakció tartózkodása mellett is átvittek a helyi tanácson, így írták ki a népszavazást június 14-ére.

FRISSÍTÉS: A hivatalos végeredmény szerint a nagyváradiak 28,24 százaléka vett részt a referendumon.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?