Hatékonyabbá tennék a román nyelv oktatását Hargita megyében

A Hargita megyei szülők és pedagógusok 97,7 százaléka úgy véli, fontos vagy nagyon fontos, hogy a gyereke társalogni és írni tudjon román nyelven, 98,5 százalék viszont elégedetlen azzal, ahogy a diákoknak a román nyelvet tanítják az iskolában.

Ez a Hargita megyei tanács által megrendelt felmérésből derül ki, amelyre alapozva az önkormányzati testület elemzőcsoportja jelentéstervezetet készített az iskolai román nyelvoktatás hatékonyabbá tételéről. Az itt elérhető tervezet június 23-ig véleményezhető és kommentálható.

 A 410 felnőtt, Hargita megyei, magyar tannyelvű iskolákban oktató pedagógus, iskolaigazgató és szülő, valamint 538, a megyében, magyar nyelven tanuló diák megkérdezésével készült kutatásból kiderül, a  többség azt nehezményezi, hogy a tanterv felépítése nem teszi lehetővé az aktív kommunikáció gyakorlását.

A megkérdezettek kifogásolják, hogy a magyar anyanyelvű diákoknak is ugyanazt a tananyagot kell megtanulniuk, mint a román anyanyelvűeknek, ugyanabból kell vizsgázniuk, ezenkívül pedig olyan problémák is megfogalmazódtak, amelyek a tanterv és tananyag mellett a diákok magatartására vezethető vissza. Tekintve, hogy a megyei diákok jelentős hányada gyakorlatilag nem érintkezik a mindennapi életben a román nyelvvel, fontos, hogy a románórákon a kommunikációs készségek fejlesztésére helyezzék a hangsúlyt, segítve a köznyelv elsajátítását.

Az első javaslatok

A jelzett gondok megoldására az elemzőcsoport javaslatokat készített, amelyek szerint új programra van szükség ahhoz, hogy a magyar diákok megfelelő szókinccsel rendelkezzenek már a VIII. osztály végén, segítve az anyag, a szövegek megértését.

 „Olyan programok kidolgozására van szükség, amelyek által a diákok találkoznak a román nyelvvel, tudatosul bennük, hogy a nyelv megtanulása létfontosságú később az életben, a munkaerő-piacon. Táborok szervezésére, román nyelvű környezetben tanuló, dolgozó és vállalkozó fiatalok beszámolóinak népszerűsítésére van szükség már az elemi iskolákban” – fogalmazódott meg a témában tartott kerekasztal-megbeszélésen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?