A lemorzsolódott diákokat csábítanák vissza Háromszéken

Rábeszéléssel és ösztöndíjjal próbálják visszacsalogatni az iskolába a lemorzsolódott gyerekeket, mutatott rá Kiss Imre. Kovászna megye főtanfelügyelője szerint aggasztó méreteket öltött a nyolcadik osztály utáni iskolaelhagyás, évente a kisdiákok 12-15 százaléka nem folytatja a tanulmányait a középiskolában.

A főtanfelügyelő elmondta, örvény szerint tízedik osztályig kötelező az oktatás, de a hatóságok tehetetlenek, hiába büntetnék a szülőket, azoknak legtöbb esetben nem lenne, amivel kifizessék a bírságot. A háromszéki tanfelügyelőség elkészítette azon diákok kataszterét, akik idén várhatóan lemorzsolódnak, így Háromszéken 235 ilyen gyereket azonosítottak.

A főtanfelügyelő szerint vannak köztük olyanok, akik azért kerülnek ki a rendszerből, mert családjuk elköltözik, külföldre vándorol. Mások tanulási gondokkal küzdenek, osztályismétlőre buknak, vagy pedig olyan szociális környezetből származnak, hogy a szülők nem ellenőrzik őket, így a hiányzások miatt kimaradnak az iskolából. Lesznek olyanok, akik pótvizsgára kell majd jelentkezzenek, vagy akinek sikerül ugyan a kis-érettségije, de mégsem iratkozik be a kilencedik osztályba.

A főtanfelügyelő szerint a névre szóló katasztert átadták a megyei önkormányzatnak, azzal a kéréssel, hogy a polgármesterek, az önkormányzatok szociális irodái, az osztályfőnökök avatkozzanak be, keressék fel a szülőket, gyerekeket, és próbálják rábeszélni arra, hogy folytassák tanulmányaikat. Kiss Imre szerint fontos érv lehet az iskola folytatására, hogy ha a gyerekek szakiskolákban folytatják tanulmányaikat, alanyi jogon kapnak az államtól havi 200 lejes ösztöndíjat.

Háromszéken az elmúlt években jelentősen csökkent a diáklétszám. A kilencvenes évek elején még 49.000 tanuló járt iskolába, idén pedig már csak 35.344 diákot tartanak számon, vagyis 14.000 tanulóval van kevesebb.

A háromszéki főtanfelügyelő abban bízik, hogy ha a potenciálisan lemorzsolódó gyerekek egy részét sikerül meggyőzni tanulmányi folytatására, legalább 8 százalékra lecsökkentik az iskolaelhagyók arányát. Kiss Imre szerint hasonló akciókat a következő években is folytatni szeretnék, de már hetedik osztálytól kezdik rábeszélni a szülőket és gyerekeket, hogy ne adják fel tanulmányaikat.   

Kimaradt?