Nagyváradon épül kórház magyar állami pénzből?

Várhatóan Nagyváradon épülne fel magyar állami pénzből és a református egyház működtetné azt a kórházat, amelyről Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár beszélt a múlt héten. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület már egyeztetett is tervéről az államtitkárral – tudtuk meg Csűry István püspöktől.

„Egy nagyváradi református közösség kérése és javaslata nyomán indult meg a kormányzati gondolkodás egy erdélyi kórház építéséről, amely a határon túli magyarok egészségügyi ellátását is segítené” – közölte a Zombor Gábor államtitkár által emlegetett, magyar állami finanszírozású kórházzal kapcsolatban lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya.

A minisztériumtól azt is szerettük volna megtudni, hogy hol és mikor épülne fel a kórház, mekkora összeget szánna a célra a magyar kormány, hány ágyas és milyen felszereltségű intézményre gondoltak és egyeztettek-e már erről a román féllel, ám azt a választ kaptuk, hogy egyelőre a terv előkészítése zajlik, a szakmai elvekről és a szakmai megalapozottságról történnek egyeztetések. „Arra, hogy pontosan milyen költségvetésből, mekkora állami szerepvállalással, hol és milyen kapacitással épülhet fel a kórház, az év második felében tudunk további tájékoztatást adni” – közölte a sajtóosztály.

Öt éve merült fel először

Korábban a lapunknak nyilatkozó Cseke Attila Bihar megyei képviselő, volt egészségügyi miniszter említést tett arról, hogy Zombor Gábor vélhetően arról a kórházról beszélt, amelyet a Királyhágómelléki Református Egyházkerület építene fel magyar állami segítséggel. Ezt megerősítette a maszol.ro-nak Csűry István püspök is.

Mint megtudtuk, nem új keletű a kezdeményezés. „Már 2010-es püspöki beiktató beszédemben is elmondtam, hogy szüksége volna az egyházkerületnek egy ilyen egészségügyi intézményre. Nem hirtelen ötlet volt, sok fájdalmas történet van mögötte” – magyarázta a püspök.

Az elképzelést tettek követték. Az egyházkerület a helyi orvostársadalommal, az egyházügyi államtitkárság szakértőivel is konzultált, majd kidolgozta a kórház megvalósíthatósági tanulmányát és elkészült az intézmény látványterve is. Sőt időközben megvásároltak egy 3,5 hektáros telket is Nagyvárad határában, a Szatmárnémeti felé vezető országúton.

A püspök elmondta, mivel az egyház anyagi lehetőségei korlátozottak, a magyar állam segítségét kérték. Június 1-jén fogadta a képviselőiket Zombor Gábor magyar államtitkár, akinek átadták a látványtervet és a megvalósíthatósági tanulmány kivonatát. Az államtitkártól azt az ígéretet kapták, hogy szakembereik tanulmányozzák a dokumentumokat és megvizsgálják a kórház felépítésének magyarországi és romániai jogi hátterét.

Mintegy 5,5 milliárd forintba kerül

Csűry Istvántól megtudtuk, hogy általános kórház építene az egyházkerület, amelyben hiányszakterületeket is ellátnának, még egy reumatológia részleg létesítése is felmerült. Számításaik szerint az intézmény megépítése 3,5-4 milliárd forintba kerülne, az összeget a magyar állam biztosítaná. A kórház felszereléséhez 1,5 milliárd forintra lenne szükség, ezt a pénzt az amerikai és kanadai testvéregyházak támogatásából teremtenék elő.

A püspök tájékoztatása szerint korábban a terveikről Bihar Megyei Egészségbiztosító Pénztár vezetőivel is tárgyaltak, akik nagyon nyitottak az együttműködésre. „Ha beszerezzük a szükséges engedélyeket és az akkreditációt, akkor szerződést köthetünk a biztosítóval” – jelentette ki. Nem tudott azonban még válaszolni arra a kérdésünkre, hogy mikor kezdődhet az építkezés. „Ez a magyar államtól és a romániai bürokráciától is függ” – magyarázta.

Nem diszkriminálnak

Felvetésünkre Csűry István leszögezte: a református kórház nem diszkriminálja majd felekezeti vagy etnikai alapon a betegeit. „Aki beteg, az jöjjön. Természetesen, akit fel tudunk majd vállalni” – tette hozzá.

A püspöktől megkérdeztük azt is: mennyire tartja megalapozottnak Zombor Gábor kijelentését, amely szerint azért indokolt a magyar állami finanszírozású kórház építése, mert Erdélyben alig van már magyar ápoló és orvos. Cseke Attila képviselő ezt az indoklást felháborítónak, a magyar orvosok számára vonatkozó információt pedig légből kapottnak nevezte.

„Ki lehet próbálni, akár itt Nagyváradon is: tényleg kevés a magyarul tudó orvos. Mondok egy példát: a Lórántffy Zsuzsanna Gimnáziumban négyszáz magyar diák van, és odahelyeztek egy asszisztensnőt, aki még köszönni sem tud magyarul. Vagy itt van a saját esetem: eddig még cukorbetegséggel foglalkozó, magyar orvost még nem találtam Nagyváradon” – jelentette ki a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?