Feljelentette a hatvannégy vármegyéseket egy román politikus

Románellenes jelszavak skandálása miatt tesz bűnvádi feljelentést Mădălin Guruianu liberális párti politikus, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) ellen. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat hétfői rendkívüli ülésén Mădălin Guruianu bejelentette, hogy a HVIM által június 4-én, a város utcáin szervezett felvonulás során elhangzott jelmondatok – „Vesszen Trianon! Ria Ria Hungária! Székelyföld nem Románia!” - miatt tesz feljelentést.

A sepsiszentgyörgyi liberális politikust a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma is közleményben szólította fel, hogy tegyen feljelentést, ahogyan azt megtette tavaly december 1-e után a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) ellen, amiért magyarellenes jelszavakat skandáltak Sepsiszentgyörgy utcáin.

Mădălin Guruianu a tanácsülésen elhangzott felszólalásában bírálta a románok fórumát, meglátása szerint nem képviselik a románság véleményét. Emlékeztetett, hogy ő tavaly egyaránt panaszt tett a Noua Dreaptă és a kézdivásárhelyi gyászlobogós akció elkövetői ellen, de a hatóságok nem róttak ki bírságot egyik esetben sem, ezzel bátorítva a szélsőségeseket. A liberális párti politikus szerint Sepsiszentgyörgyön se a magyar se a román szélsőségeseknek nincs népes tábora.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági  Mozgalom szóvivője, Varga László Előd a sajtónak úgy nyilatkozott: a sepsiszentgyörgyi felvonulásuk engedélyezett volt, rendőri kísérettel vonultak fel, és meglátása szerint nem hangzott el törvényellenes jelmondat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?