Tüntetők: Legyen védett a Vársétány!

A Vársétány védetté nyilvánításáért, a zöldövezetekért, a fakivágások megakadályozásáért, a koronaigazítások szakszerűségéért szervezett tüntetést vasárnap este Marosvásárhelyen a Ne vágj ki minden fát! Facebook-csoport és a Rhododendron Egyesület.

Annak ellenére, hogy a Facebookon sokan megosztották, az eseményen a vártnál jóval kevesebben, hozzávetőlegesen nyolcvanan vettek részt.

„Hagyd békén a fákat/Ne élj csak a mának! Ne vágj ki minden fát!”, valamint: „Codru’i frate cu poporul/Nu cu drujba și toporul! Opriți masacrul verde!” – ezekkel a feliratokkal tiltakoztak a polgármesteri hivatal által „megrendelt” fakivágások és szakszerűtlen koronanyírások ellen, és követelték, hogy nyilvánítsák védetté a Vársétányt.

A tüntetés szervezői ugyanakkor az országos tüntetésekhez csatlakozva az erdőkért is kifejtették aggodalmukat. Lampa Levente, a Ne vágj ki minden fát csoport elindítója kezdeményezésére román és magyar nyelven követelték a fák védelmét. A Bolyai téren rendőrök és csendőrök figyelték az eseményeket, a tüntetőknek este fél hattól fél hétig volt engedélyük a tiltakozásra, incidens nem történt.

A tüntetésen jelen levő Peti András elmondta, a Vársétány védetté nyilvánításához az önkormányzatban többségi szavazásra van szükség. Azt, hogy a törvénykezés mit tesz lehetővé ezzel kapcsolatban, még nem ismeri az alpolgármester, de a kezdeményezést helyesnek tartja – mondta érdeklődésünkre. Ahhoz, hogy a civilek a határozattervezetet kérjék, háromezer aláíráshoz van szükségük. Az aláírásgyűjtést meg is kezdték, eddig alig 600-700-t sikerült összegyűjteni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?