Medvék „ostromolják” éjszakánként Tusnádfürdőt

Barnamedvék tucatjai hatolnak be éjszakánként élelem után kutatva a tusnádfürdői gazdaságokba. Az állatok nagy károkat okoznak, a helyiek rettegnek tőlük – írja a Mediafax.

A héten még az is megtörtént, hogy egy barnamedve az egyik panzió éléskamrájába hatolt be. A panzió tulajdonosa a hírügynökségnek elmesélte, hogy éjszaka a fia riasztotta álmából, mondván, hogy „valaki kopogtat az ajtón”.

A nő lement a földszintre körülnézni, és elborzadva látta, hogy egy barnamedve próbál bejutni a terasz üvegajtaján át a panzióba. A vadállat előzőleg megsebesítette a házőrző kutyát. A teraszajtón nem tudott bejutni, így végül betörte az éléskamra ablakát.

Itt az állat széttörte a befőttesüvegeget, kinyitotta a hűtőládát, és kiemelt több zacskó húst. A halálra rémült tulajdonos hívta a 112-es számot, a medve pedig a kiérkező rendőrautó villanófényeitől megijedt, és elmenekült. „Még jó, hogy kapott magának ennivalót. Attól tartottunk, hogy ránk támad” – mesélte a nő a Mediafaxnak.

Egy másik tusnádfürdői gazda arról számolt be, hogy egy szép napon egy medve behatolt a konyhájába, és elemelte az asztalon lévő palacsintát. „Dermedten várakoztunk a másik szobába, amíg elment” – nyilatkozta a hírügynökségnek.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy tehetetlenek az éhes medvékkel szemben, a hatóságok pedig ujjukat sem mozdítják. „Bizonyára meg kell halnia valakinek ahhoz, hogy segítséget kapjunk” – mondta egyikük. A tusnádfürdőiek mindenesetre félnek este 8 után kimenni az utcára, legfennebb autójükbe ülve mernek közlekedni.

Hargita megye prefektusa, Jean-Adrian Andrei a Mediafaxnak elmondta: egyelőre nem érkezett hivatalos panasz az intézményhez a medvék tusnádfürdői garázdálkodásairól. Hangsúlyozta, hogy a hatóságok az „ellenőrzésük alatt tartják” a helyzetet.

A prefektus szerint a vadállatok elköltöztetése lenne a megoldás. A nyilvántartások szerint Tusnádfürdő környékén 30, Hargita megyében 900-1000 medve él.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?