Lelőtt egy barnamedvét egy farkaslakai orvvadász

Nyakörvvel és GPS-szel ellátott barnamedvét lőttek le az orvvadászok Hargita megyében, Farkaslaka környékén – tájékoztatta a sajtót a Milvus Csoport.

Az M2-nek keresztelt fiatal, felnőtt hím barnamedve olyan nyomkövető nyakörvvel volt ellátva, amely 60 percenként rögzít egy GPS-lokációt, és az elmentett adatokat hét óránként közvetíti. A digitális térképekre helyezett koordináták szerint május 25-én este tizenegykor a medve Korond szomszédságában tartozkódott, majd két órával később már egy farkaslaki gazdaságból küldte az adatokat.

A nyakörvek pár méteres pontossággal rögzítik a helyszínt, így a Google Earth progamban jól látható volt, hogy kinél járt a medve. A Milvus Csoport az utolsó lokációkat május 27-én délelőtt tizenegykor kapta, majd az azt követő 7 óra folyamán - még mielőtt a nyakörv a legfrissebb adatokat is továbbíthatta volna - a kutatási felszerelést megsemmisítették, így az adatszolgáltatás véglegesen megszűnt.

A rendőrség nyomoz

A sajtóközlemény szerint a Milvus Csoport, valamint a Nagyküküllő Vadász-Horgász Egyesület, amelyhez az a vadászterület is tartozik, ahol a vadorzás történt, jelentette az esetet a Hargita megyei rendőrség fegyverosztályának, amely elkezdte a nyomozást. Romániában a barnamedve szigorúan védett faj, védelmét a romániai vadászati törvény és a Románia által aláírt és elfogadott nemzetközi egyezmények is előírják. Egy barnamedve kártárítési értéke, amennyiben törvénytelenül vadásszák, 40 ezer Euró.

A Milvus Csoport azért látja el nyomkövetőkkel a barnamedvéket, hogy a következő kérdésekre keresse a válaszokat: hogyan használja a faj a természetes élőhelyeket, melyek a telelő-, illetve táplálkozóhelyek, melyek a kritikus élőhelyfragmentációs forrópontok. Ebből a szempontból M2-től nagyon sok, hasznos adatot tudtak meg: 2013. április 30-tól kezdődően több, mint 13 ezer lokációt továbbított egy ezerszázhúsz négyzetkilométeres területről. A nyomkövető nyakörv értéke háromezer euró volt.  

Kapcsolódók

Kimaradt?