Látványosan tüntettek a tejesgazdák Sepsiszentgyörgyön

Fúvószenekarral, traktorokkal, kolompokkal kezükben vonultak fel szerdán, Sepsiszentgyörgyön a térségben élő gazdák, hogy a tej rendkívül alacsony felvásárlási árára és az állami támogatások hiányára felhívják a figyelmet. A többórás tüntetés végén több száz liternyi tejet locsoltak a Kovászna megyei prefektúra épülete elé.

A Kovászna megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének felhívására szerda reggel tíz órakor több száz gazda gyülekezett a sepsiszentgyörgyi stadion előtt. Volt, aki traktorral vonult be a városba, volt, aki ostorral vagy kolomppal érkezett, és sokaknál egy palack házi tej volt. A tiltakozók Kovászna, Hargita és Brassó megyei települések névtábláit tartották magasba, de Ötvös Mózes, a megmozdulás szervezője szerint Szeben, Maros és Ilfov megyéből is érkeztek elégedetlen gazdák.

A több mint ezer főre dagadt tömeg 11 óra táján indult el a Stadion elölről, és fúvószenekari felvezetővel a belvárost is megkerülve a Mihai Viteazul térre érkeztek. Ott a Kovászna megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének elnöke Ötvös Mózes magyarul és románul hosszasan sorolta a gazdatársadalom panaszait.

Rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban mintegy 30 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára, jelenleg történelmi minimumon van, a feldolgozók mindössze 50-80 banit fizetnek egy liter tejért a gazdáknak. Ötvös Mózes rámutatott, hogy reggel két doboz tejet vásárolt a boltban, egyiket 4,80-, másikat 5,10 lejért, Miközben a gazdák csődközeli állapotba jutottak, a feldolgozók és kereskedők változatlanul magas árat kérnek a tejtermékekért.

Ötvös Mózes szerint a kormány 20-30 banival kellene támogassa a termelőket, hogy megkapják legalább az 1,20 banis tej előállítási árát. A háromszéki gazdaegyesület elnöke elmondta még, hogy beadványban fordultak Victor Ponta kormányfőhöz, amelyben az elmaradt mezőgazdasági támogatások kifizetését, az üzemanyagpótlék, a tejszubvenció, a szarvasmarha- és juhexport rendezését, a bürokrácia csökkentést, valamint a hátrányos övezetben gazdálkodók segítését követelik.

 A Háromszéki Fiatal Gazdák Szövetségének elnöke, Orbán Miklós lapunk érdeklődésére kifejtette: a tüntetésnek megvan a helye, hiszen számos problémával küszködik a hazai gazdatársadalom, és a kormány nem segített eleget a kisgazdákon. A helyzet tarthatatlan, hiszen a tej felvásárlási ára annyira alacsony, hogy az önköltségi árat se fedezi.

Orbán Miklós hozzátette: a háromszéki termelőknek tükörbe is kellene nézniük, hiszen sok év eltelt, és nem szerveződtek egyesületekbe, szövetkezetekbe, a háromszéki tejtermelők nem elég erősek ahhoz, hogy alkupozícióba kerüljenek a felvásárlókkal. Orbán Miklós szerint a gazdák összefogva régiónként létre kell hozzanak egy saját tejfeldolgozót és magas minőségű tejtermékeket előállítva a helyi piacon meg tudnának élni.

Hasonlóképpen vélekedett a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba is, aki kifejtette: egyetért a tüntetők követeléseivel, hiszen a tejkvóta eltörlését követően rossz helyzetbe kerültek. Meglátása szerint viszont most inkább a tejfeldolgozó multik ellen kellene irányítani a tüntetést, hiszen azok kihasználják a gazdákat, és mesterségesen nyomják le a tej felvásárlási árát, a maximális profit érdekében.

A szerdai sepsiszentgyörgyi gazdatüntetés végén a résztvevők a magukkal vitt palack tejet egybeöntötték egy nagy tartályba, ahonnan a prefektúra épülete elé az útra pumpálták azt.

Kimaradt?