Győzködi a magyarokat a nagyváradi polgármester

Külön felhívást intézett a magyarsághoz hétfőn Ilie Bolojan nagyváradi polgármester a város és Váradszentmárton egyesüléséről szóló megismételt helyi népszavazás kampányindító sajtótájékoztatóján.

Az elöljáró a magyarokat is várja az urnákhoz június 14-én. Szerinte nem igaz, amit a „magyar közösség vezetői” mondanak, miszerint 20 százalék alá csökkenne a magyarság részaránya Nagyváradon a két település egybeolvadásával. Közölte: Szentmárton bekebelezésével valóban apad a magyarság részaránya a városban, de mindössze egy százalékkal, 24,9-ről 23,9 százalékra.

Bolojan elmondta, a kilencezer román mellett mintegy 300 magyar lakója is van Szentmártonnak. „A csatlakozás nem etnikai kérdés, ha Bors község jelezné hogy összeolvadna Nagyváraddal, őket is tár karokkal fogadnák” – tette hozzá.

A polgármester szerint még egy esélyt kell adni a nagyváradiaknak, hogy kifejezhessék akaratukat, miután az első, május 10-i referendumot az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt a városban. Ha az igennel szavazók mindegyike meggyőz még egy-egy embert, akkor könnyen összejön a szavazás érvényességéhez szükséges közel 57 ezer voks – mondta Bolojan.

A két település egyesülését egyébként nem támogatja az RMDSZ. Az első forduló előtt pedig az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke, Csomortányi István szólította fel a magyarokat arra, hogy ne menjenek szavazni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?