Megváltoztatná Szatmár megye nevét a tanácselnök

Megváltoztatná Szatmár megye román nevét Adrian Ștef, a megyei tanács elnöke. Egy korábbi ötletére hivatkozva azt mondta a sajtónak: már megtette az első lépéseket annak érdekébe, hogy Satu Mare helyett Sătmarnak nevezzék a közigazgatási egységet úgy, ahogy a két világháború közt hívták.

„Egy megyét azért mégsem lehet Nagyfalunak nevezni. Lám, ha a Bihar megyében élőket bihariaknak, Szilágy megye lakosait szilágyságiaknak hívják, a Szatmár megyeiket sem lehet nagyfalusiaknak titulálni. Ráadásul a Sătmar könnyebben kiejthető, és közelebb áll a magyar Szatmárhoz és a német Zotmárhoz, mint a Satu Mare”- tette hozzá. A tanácselnök úgy véli: a szatmári magyarok és a svábok egyetértenek a névváltoztatással.

Kovács Máté, a megyei tanács RMDSZ -frakciójának vezetője megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy egyelőre őket meg sem kérdezték, pedig lenne mondanivalójuk. Úgy véli, hogy Adrian Ștef kampánycélból, nem praktikus megfontolásból tette meg indítványát. Boér Ádám, a helyi civil szervezetek egyik képviselője meg azt tanácsolja: a megyeelnöknek okulnia kellene abból az internetes felmérésből, amely szerint a szatmáriak többsége nemmel szavaz a névváltoztatásra.

Kimaradt?