Ezek a "legelhízottabb" országok (INFOGRAFIKA)

Május 22-én tartják az Európai Elhízás Elleni Napot, amelyen a kontinenst is érintő problémára akarják felhívni a figyelmet.

A jelenség 1980 óta mintegy megduplázódott a világon, tavaly 1,9 milliárd 18 év fölötti ember számított túlsúlyosnak, ezek közül 600 millió elhízottnak (obese). A gyerek is veszélyeztetettek: tavalyelőtt 42 millió 5 év alatti gyerek számított túlsúlyosnak. A fogalom tisztázása érdekében érdemes testtömegindexet mérni: akinél a szám 25-nél nagyobb, az számít túlsúlyosnak, 30-as eredmény fölött pedig elhízottnak.

Egy jelentés szerint 2009-2010-ben a hat és kilenc év közti gyerekek harmada volt túlsúlyos a vizsgált európai országokban. A húsz év fölötti felnőttek 57,4 százaléka túlsúyos a régióban, Nyugat-Európában pedig évi 320 ezer ember halálát okozza az elhízás.

A világ országai közt Románia a 134. helyen áll az elhízás terén. Ez azonban nem föltétlen hízelgő az országra nézve, mert lista végére általában olyan szegény országok (köztük Vietnám, Etiópia, Banglades stb.) kerültek, ahol esély sincs az elhízásra.

 

Mint látható, a listát kis csendes-óceáni országok vezetik meglehetősen magas arányokkal, de a legendásan elhízott Egyesült Államokban sem kell csalódnunk, ott van az első tíz között. Az első európai ország Málta, rögtön mögötte található Görögország, majd legközelebb az Egyesült Királyság.

Magyarország 84. helyen áll Spanyolország és Panama között, Románia a 134. helyezést érte el, Kirgizisztán és a Vietnám mellett fekvő Laosz társaságában.

Jól látható, hogy az elhízás különböző mértékben érint társadalmakat: míg egyes országokban a népeség többsége küzd ezzel a problémával, máshol alig érint embereket (akik sajnos többnyire nem az egészséges életmód, hanem az élelmiszerhiány miatt nem híznak el).

Címlapi képünk forrása: globalvillageextra.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?