A románoknak szemet szúrt a szentgyörgyi Sárkánydomb

Sepsiszentgyörgyön nincsenek etnikai terek, ezért értelmetlen a főtér felújításának etnikai színezetet adni, aki ezt teszi, csak ellentéteket szít – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere ezzel a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának nyílt levelére utalt, amelyben arra szólítanak fel, hogy állítsák le a főtéri Sárkánydomb megépítésének projektjét, mert azzal el akarják rejteni a Mihai Viteazul szoborcsoportot.

A nyílt levélben így fogalmaznak: „... Ez a kezdeményezés a nagy, román szimbólum elleni gyűlöletből született, egy újabb udvariatlanság, mely ismét bizonyítja, hogy a magyar vezetők elszigetelnék a román intézményeket és szimbólumokat az etnikailag megtisztogatott Székelyföldön”.

Antal Árpád válaszként kifejtette: elutasít minden etnikai értelmezést, hiszen a főtér felújítása ugyanúgy szól a románokhoz, mint magyarokhoz. Emlékeztetett, hogy a főtér felújításának projektjével elsőként egy román sepsiszentgyörgyi tanácstag, Mădălin Guruianu hozakodott elő a nyilvánosság előtt, és a közösségi oldalon büszkén mutatta, milyen tere lesz a városnak.

A polgármester rámutatott: Sepsiszentgyörgyön nem egy teret kell kettéválasztani, mert már eleve két tér van egymás mellett: a Mihai Viteazul és a Szabadság tér. A két közösségi tér két különböző történelmi korban épült, az önkormányzat szándéka az, hogy egyik tér se vegyen el a másiktól, hanem a maguk intimitásában érvényesülni tudjanak.

Antal Árpád ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Mihai Viteazul teret már felújították, korszerűsítették, a szökőkúttal is életet vittek a térbe, bár a munka minőségével nem minden esetben vannak megelégedve, de a hibákat ki fogják javítani.

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön megkezdődött a főtér átépítése, amivel a városnak egy igazi központot szeretnének adni. A prefektúra, megyei tanács és képtár előtti téren hoznák létre a 8 méter magas, 13 méter széles és 33 méter hosszú úgynevezett Sárkánydombot, amely a történelmi városrészt határolná el a kommunizmus idején épített tömbháznegyedtől, a szocreál stílusú Szakszervezetek Művelődési Házától. 

Kapcsolódók

Kimaradt?