Mi lesz a fák sorsa Marosvásárhelyen?

Hogy kell metszeni a fákat, melyeket kell vagy szabad kivágni, hogyan kell a zöldövezeteket gondozni, hány parkolóra van szükség Marosvásárhelyen, legyen-e a turistabuszok számára leállósáv a vár közvetlen közelében – ezekről és ezekhez hasonló kérdésekről vitáztak kedd este a Bolyai Klubban, ahol a Divers Egyesület a Rhododendron Környezetvédelmi Egyesülettel közösen kerekasztal-beszélgetést szervezett a veszélyben levő fákról.

A téma aktualitását az erősítette, hogy a múlt héten kivágtak egy egészséges fát a Vársétányon, és mint utóbb kiderült, még egy másikat is ki akartak vágni, ám a civil tiltakozás miatt arra már nem került sor. A beszélgetésen jelen volt Soós Zoltán, a helyi önkormányzat képviselője, a Maros megyei múzeum igazgatója, Peti András alpolgármester, Szakács László, a Rhododendron elnöke és a városi fakivágásokat koordináló szakbizottság tagja, Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ elnöke és még sokan mások, civilek, környezetvédők, városvédők.

Hogyan születnek a döntések?

Soós Zoltán azt ismertette, hogy a tanácsban hogyan zajlik a munka: a 10 RMDSZ-es képviselő harcol egy határozatért, próbálja elfogadtatni a többséggel is, amelynek megvalósítása még akkor sem biztos, ha sikerül is azt végigvinni és elfogadtatni. „Tízen harcolunk 800 személlyel” – foglalta össze Soós egy mondatban azt a szélmalomharcot, amit a polgármesteri hivatallal, e monstrum intézménnyel szemben folytatnak. Elmondta, a fakivágások, metszések többnyire úgy történnek, hogy a szakbizottság, amelynek egy jó ideje, civil tagja is van, meghoz egy döntést, aztán azt a kivitelezők semmibe veszik. Vagy az is gyakori, hogy a civileket, a magyarokat, meg sem hívják a bizottsági ülésre.

A városházán működő zöldövezetekért felelős osztály éléről Anca Tebant áthelyezték az állatkertbe - derült ki a beszélgetésen -, mivel „nem volt képes” megszerezni a környezetvédelmi hivatal jóváhagyását a Vársétány fáinak a kivágatásához. A jelenlevők sajnálkoztak az áthelyezése miatt, mert, mint mondták az egyetlen szakember volt a hivatalban, aki értette is a dolgát és akivel együtt tudtak működni. 

A törvények is úgy vannak megalkotva, hogy nem egyértelmű, hogy milyen fákat szabad, vagy nem szabad kivágni, tehát törvénymódosításra is szükség van – hangzott el a beszélgetésen, ahogy az is vita tárgyát képezte, hogy a turistákat szállító autóbuszok hol parkolhatnának, hogy a környezetet se sértsék, de vonzóvá, elérhetővé is tegyék a különböző idegenforgalmi látványosságokat, jelen esetben a várat.

A vár őszire elkészül, de nincs a környéken olyan parkolási lehetőség, ahol a buszok legalább félrehúzhatnának, addig, amíg az utasaik le- és felszállnak – ismertette a tervet a múzeumigazgató, aki abban egyetértett a városházával, hogy ilyen helyet ki kellene alakítani valahol a közelben.

Példák, javaslatok hangzottak el arra, hogy ezt hogyan lehetne megoldani. Egyesek olasz városokat emlegettek, mások öt perces sétát javasoltak a turistáknak. Szóba került a lakónegyedek közötti parkok, zöldövezetek, fák megcsonkítása is, a szakszerűtlenség, ahogy a városházi alkalmazottak dolgoznak, a lakók igényei, illetve a lakosság érdektelensége.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?