Alfa Kartell: ünnepnapokon maradjanak zárva a boltok

A szakszervezeti szövetségek Victor Ponta miniszterelnököt nyílt levélben kérték arra, hogy sürgősségi kormányhatározattal szabályozza az üzletek nyitvatartását úgy, hogy december elsején, karácsony első napján, január elsején és húsvét első napján maradjanak zárva a boltok. Az Alfa Kartell szakszervezeti tömb szerint a gondok főleg a multinacionális cégek esetében jelentkeznek, akik nem veszik figyelembe a hivatalos ünnepnapokat. program-Carrefour-de-sarbatori

Az érdekvédelmi szövetségek szerint 2010-ig viszonylag elfogadható volt a cégek hozzáállása, ugyanis évente a tizenkét hivatalos munkaszüneti napból három alkalommal (január 1-én, karácsony és húsvét első napján) nem nyitottak ki a boltok. 2011-ben viszont a Real hipermarket megszegte az alkalmazottak jogait, és karácsony első napján nyitva tartott. Január elsején is szerették volna megnyitni az üzleteiket, de az Alfa Kartell más szakszervezetekkel és civil szervezetekkel közösen ezt megakadályozta.

A Real üzletlánc idén karácsonyra is nyitvatartást tervez. „Mivel már egy üzletlánc bevezette az ünnepnapi nyitvatartást, példáját más vállalkozók is követhetik" – mutatott rá az Alfa Kartell. Victor Pontától és a kormánytól olyan sürgősségi rendelet bevezetését kérik, amely december elsejétől érvénybe lép, és az alkalmazottak számára Románia nemzeti ünnepét, karácsony első napját, január elsejét és húsvét első napját munkaszüneti napnak hirdeti meg.

 Hivatalos munkaszüneti napok:

- Január 1. és 2.
- Húsvét első és második napja
- Május 1.
- Pünkösd első és második napja
- Augusztus 15. ( Nagyboldogasszony)
- November 30. ( Szent András napja)
- December 1. (Románia nemzeti ünnepe)
- Karácsony első és második napja (december 25. és 26.)

Kimaradt?