Húsz beteget kezelnek még a romániai lepratelepen

Jelenleg húsz beteget kezelnek még a Románia lepratelepének nevezett, 1928-ban létrehozott Tulcea megyei tichileşti-i kórházban – számolt be riportjában az Adevărul.

A 45-85 év közötti páciensek korszerű kezelést kapnak. Nincsenek teljesen elzárva a társadalomtól, mert általános hiedelemmel szemben a leprás beteg, különösen a korán kezelt esetek, nem veszélyesek a környezetükre, és gondozóik sincsenek komoly veszélyben.

A családjuk által elhagyott betegek nyugodt öregkora is biztosítva van, hiszen a tichileşti-i kórház egyik pavilonjában 2005 óta Tulcea megye egyik legmodernebb öregotthonát alakították ki európai uniós finanszírozásból.

A riport szerint az első dokumentált leprás esetet Romániában 1816-ban regisztrálták. Egy bizonyos Dr. Caracaş két páciense Bukarestben betegedett meg, a cikk szerint valószínűleg mindketten Magyarországról származtak.

A román hatóságok 80 évvel az első esetek után léptek fel a járvány ellen, ekkor hozták létre a Galac megyei Răchitoasa település lepratelepét, amelyet a huszadik század elején átköltöztették Tulcea megyébe. 1916-ban a dobrodzsai bolgárok felszámolták a helyet, így 1918-1928 között a leprás betegeket Lărgeancán kezelték, a telep innen került a jelenlegi helyére.

Kimaradt?