A rendőröket is sokkolta a háromszéki gyilkos brutalitása

A háromszéki rendőröket sokkolta a múlt heti, sepsiszentgyörgyi gyilkosság elkövetőjének brutalitása. Kovászna megye rendőrparancsnoka, Ion Popa keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomozók gyorsan azonosították, és őrizetbe vették azt a 41 éves székelyudvarhelyi férfit, aki múlt csütörtökön, a sepsiszentgyörgyi 105-ös tömbházban gyermekei szeme láttára végzett élettársával.

Az áldozat néhány hete, két gyerekével együtt Sepsiszentgyörgyre menekült élettársa, Márton Albert elől, akivel négy éve van kapcsolatban, és aki ez idő alatt brutális kegyetlenséggel kínozta az asszonyt - részletezte a rendőrparancsnok, aki szerint az őrizetbe vétel után, a székelyudvarhelyi hajléktalan férfi beismerő vallomást tett, amelyből az derült ki, hogy négy évig ollóval csipkedte élettársa húsát, és egy fogóval törte el ujjait.

A férfi ellen különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt emeltek vádat, hiszen elvágta 34 éves élettársa torkát és 18 késszúrást ejtett áldozatán. A gyilkosság helyszínén tartózkodó néhány hónapos és kétéves gyerekeket továbbra is kórházban tartják, a bíróság dönt elhelyezésükről – tájékoztatott Ion Popa. A rendőrparancsnok felhívta a családon belüli erőszak áldozatainak figyelmét arra, hogy minden esetben forduljanak bizalommal a hatóságokhoz, hiszen védelmet tudnak biztosítani számukra, szükség esetén az erre szakosodott intézményeknél menedékhelyet is fel tudnak ajánlani.csaladiagresszio

Huszonhat panasz családi erőszakra

A háromszéki rendőrség jelenleg is több olyan családot felügyel, ahol gyakori a házastársak bántalmazása. Ilyen esetekről néha maguk az áldozatok, de gyakrabban a szomszédok, rokonok vagy barátok értesítik a hatóságokat. A Kovászna megyei rendőrségen tavaly összesen 26-an tettek panaszt családon belüli erőszak miatt, idén is több tucat ilyen jellegű feljelentés érkezett.

Romániában idén lépett érvénybe a megszigorított családon belüli erőszak elleni törvény. Ezáltal könnyebben kaphat védelmi és távol-tartási végzést a családon belüli erőszak áldozata, akár az agresszív társat eltávolíthatják a közös otthonból. Az eltiltást a bántalmazott munkahelyére, a gyermek iskolájára, a családtagok otthonának környékére is kiterjeszthetik.

A védelmi rendelet megszabhatja, hogy a bántalmazó ne kerülhessen az áldozata 200 méteres körzetébe, ne hívja telefonon, és semmiféle üzenetet ne juttasson el hozzá. Az új jogszabály szerint családon belüli erőszaknak minősül a szóbeli, testi, lelki, szexuális és lelkiismereti bántalmazás.{loadposition kampany}

Kimaradt?