Felpereseket toboroz a Musai-Muszáj

Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport arra buzdítja a kolozsvári lakcímmel rendelkezőket, hogy a mellékelt kereset kitöltésével és elküldésével csatlakozzon a többnyelvű városnévtáblák kihelyezéséért indított perhez.

Mint arra közleményükben emlékeztetnek, februárban indították el az 1000 per tavasza nevű akciósorozatot, amiből egy hónap van hátra. "Ezért fontos, hogy a következő hetekben minél több – a többnyelvű városnévtáblák ügye mellett elkötelezett – kolozsvári belépjen a perbe. Az eljárást a Kolozsváron bejegyzett Minority Rights jogvédő egyesület indította azt követően, hogy a táblabíróság elutasította az Európai Magyar Emberjogi Alapítvány korábbi keresetét, azzal az indokkal, hogy a Hollandiában bejegyzett alapítványnak nincs joga Romániában pereskedni" - írják.

Szőcs Izabella, az Európai Magyar Emberjogi Alapítvány jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a felperesként való csatlakozás nem kerül pénzbe, illetve jogi következményei sincsenek az aláíróra nézve. Az aláírt keresetet személyesen vagy postán juttassák el a Kolozsvár, Avram Iancu (Petőfi Sándor) u. 21. számra.

A többnyelvű helységnévtáblákról a helyi közigazgatási törvény (215/2001) rendelkezik, amely kimondja: minden romániai településen ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, fel kell tüntetni az adott kisebbség nyelvén a falu/község/város megnevezését. A 131. cikkely szerint a törvény azután sem veszíti hatályát, ha a kisebbség aránya később húsz százalék alá csökken. Kolozsváron a közigazgatási törvény hatályba lépése után, 2002-ben csökkent húsz százalék alá a magyarok aránya, tehát ma is hatályos. A 2001. évi 1206-os Sürgősségi Kormányrendelet konkrétan felsorolja azokat a településeket amelyek esetében alkalmazni kell a törvényt. Ezen a listán szerepel Kolozsvár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?