Gazdag programot kínál a Születés Hete Marosvásárhelyen

Sok-sok gyerekprogram várja azokat a kisgyerekes szülőket, akik ellátogatnak a május 6 és 8. közötti Születés Hetére Marosvásárhelyen a Deus Providebit Tanulmányi Házba. Az idén a Familia Centrum Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő és Fejlesztőközpont, valamint a VÉDEM – Marosvásárhelyi Édesanyák Egyesülete által szervezett rendezvény azoknak is vonzóvá szeretné tenni a háromnapos eseménysorozatot, akik már túl vannak a születés eseményén, de érdeklődőek például a babahordozás, babatorna, vagy a szülés utáni hangulatváltozások iránt.

Hogyan látják a 6 és 12 év közötti gyerekek, ha kisbaba születik a családban – erről szól a Baba születik, család születik című razkiállítás, aminek megnyitójával indul szerdán délután öt órakor a születés Hete – ismertette a programot Törzsök Gyopár, a VÉDEM sajtószóvivője, Mezei Borbála gyógypedagógus és Becsky Borbála pszichhológus. A rajzokat a Szabadság úti református egyházköség által működtetett Buborék Tanoda kisdiákjainak készítették.

A szervezők remélik, hogy az azt követő gyerekkoncert Póra Zolival vonzónak bizonyul a kisgyerekes családok számára, ahogyan a kézművesfoglalkozással is őket szeretnék megszólítani. Ez a rendezvény ugyanis nem egy tömegrendezvény, - hangsúlyozták a szervezők a mai sajtótájékoztatón, célközönséget szólít meg, kimondottan azokat, akik most várnak babát, illetve a közeljövőben szeretnének gyereket vállalni, illetve akik kisgyerekesek.  Ezért a beszélgetések is ezekhez a témákhoz kötődnek. Mert nem szeminárium-jellegű lesz a rendezvénysorozat, nem előadásokra kell számítani, hanem sokkal kötetlenebb hangulatú beszélgetésekre.

Szerda este hat órától például Palotás Hajnal pszichológus beszélget a jelenlevőkkel a Változások tükrében, csütörtökön este hattól Szőcs Kinga Zsófia pszichológus, szülésfelkészítő, dúla vezetésével Mitől lehet szép a szülés? kérdésre keresik a választ. Pénteken a szülés utáni hangulatváltozásokról Becsky Borbála klinikai pszichológus, mentálhigiénés szakember, pszichoterapeuta beszélget.

Az elméleti tudnivalók mellett gyakorlati bemutatók is lesznek. A résztvevők babamasszázst tanulhatnak, mozgásos felkészülést a szülésre, vagy a babahordozás módszereivel ismerkedhetnek.

A beszélgetések és gyerekfoglalkozások mellett nagy hangsúlyt kapnak a gyakorlati foglalkozások is, mint például a babamasszázs, vagy a mozgásos megtapasztalás, ami a szülés befolyásolását illeti. Lesz még bábelőadás a Habakkuk színjátszó csoport közreműködésével, A lusta kis rigó című bábjátékot nézhetik meg a gyerekek. A Hordozásra születve címmel hordozós találkozóra is sor kerül, ahol az anyukák Szabó Noémi hordozószakértőt és Bota Anna tapasztalt hordozót kérdezgethetik, hogy hogyan használják a hordozót, milyet használjanak. Végül a Szülés utáni hangulatváltozások témában kezdeményez beszélgetést Becsky Borbála klinikai pszichológus, metálhigiénés szakember, terapeuta.

Kimaradt?