EIA: Illegálisan kivágott fákat vásárol a Schweighofer (VIDEÓ)

Illegálisan kivágott fák felvásárlásával vádolja egy amerikai szervezet a Holzindustrie Schweighofert Romániában. Az Environmental Investigation Agency (EIA) riportfilmben mutatja be, hogy a Schweighofer romániai képviselői nem csak elfogadják, hanem meg is jutalmazzák az illegálisan kivágott fák felkínálóit. 

A Schweighofer képviselői azt állítják, ők tiszteletben tartják a törvényeket, ám mégis elindítanak egy belső vizsgálatot az ügyben.

http://www.youtube.com/watch?v=I2lwefgTzNU&feature=youtu.be

Mint ismert, Klaus Johannis államfő korábban visszaküldte a parlamentnek azt a módosított erdészeti törvényt, amely a külföldi vállalkozók helyett a hazai kitermelőknek kedvez. Doina Pană képviselő szerint a Háromszékre is befektető Holzindustrie Schweighofer lobbijának hatására tette ezt az államfő. 

A Ponta-kormány volt erdőügyi tárca nélküli minisztere úgy tájékoztatott, hogy az osztrák fafeldolgozó óriáscég képviselői találkozót kértek tőle a mandátuma ideje alatt, ám ezt elutasította. Szerinte a Schweighofer mindvégig azon ügyködött, hogy megakadályozza az erdészeti törvény módosítását.

A parlament által megszavazott jogszabály előírja, hogy egy gazdasági csoport piaci részesedése egy bizonyos fafajta kitermelésében maximálisan 30 százalék lehet. Az államelnöki hivatal többek között emiatt is utasította el a törvény kihirdetését. Az elnöki hivatal érvelése szerint ugyanis a gazdasági csoportok monopóliuma ellen bevezetett korlát negatívan befolyásolja a gazdasági versenyt.

Kapcsolódók

Kimaradt?