Engedély nélküli vastehenek Sepsiszentgyörgyön

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság 40 ezer lejre bírságolta meg azt a sepsiszentgyörgyi személyt, aki többszöri hatósági felszólítás ellenére is engedély nélkül működtet öt tejautomatát a városban – jelentette be sajtótájékoztatón Sikó Barabási Sándor. A Kovászna megyei főállatorvos emlékeztetett: múlt hónap végén az ellenőreik öt tejautomatát zároltak hivatalosan lepecsételve azokat, mivel a készülékekben lévő tej állategészségügyileg ellenőrizetlen állományból származott, a vasteheneket engedély nélkül működtették.

A hatósági pecsétet azonban ismeretlenek letépték, és a tulajdonos azt követően is naponta feltöltötte tejjel az automatákat, ezért a törvény által előírt büntetés legalacsonyabb értékét, 40 ezer lejt szabták ki rá. A rendőrségen panaszt tettek a hatósági pecsét letépéséért, ami bűncselekménynek számít.

Szennyezett a tej

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakemberei sajtótájékoztatón ismertették azokat az előírásokat, amelyeknek az érintett nem tartott be, és többszöri felszólításuk ellenére sem váltotta ki a működési engedélyt a készülékekre. Rámutattak: az érintett gazdának mindössze akkora tejkvótája van, amivel naponta 8 liter tejjel tölthetné fel egyenként az öt készülékét, de ennél több tejet forgalmaz.

A készülékeket azért zárolták, mert a minták alapján kiderült, hogy a tejben a megengedettnél nagyobb mennyiségű az összcsíraszám, vagyis a tej szennyezett – részletezte Sikó Barabási Sándor, aki szerint az intézkedéssel olyan megbetegedéseket szerettek volna megelőzni, amely esetén a hatóságot azzal lehetett volna megvádolni, hogy az ügyben semmit sem tett.20121029 Kovacs Zsolt tejautomata zarolva1

Jogtalan az eljárás?

A tejautomatákat működtető Bartha Ferenc a sajtónak küldött levelében közölte: 2008-tól panaszmentesen működtek a gépeik, már akkor kiváltották a közvetlen eladási engedélyt. A 2010-ben megjelent 55. számot viselő, a tejautomaták bejegyzését előíró hatósági rendelet értelmében a szükséges okiratokat is benyújtották, de a bejegyzést nem hajtották végre.

„Olyan eljárásokat is ránk akartak kényszeríteni, amelyek nem vonatkoznak a magántermelőkre és a kisvállalkozókra, tudtunkkal csak azokra, akik exportálni akarnak az unióba" – mutatott rá Bartha Ferenc, aki szerint anélkül, hogy értesítették volna, lepecsételték az automatákat, ezzel megsértették a tulajdonukhoz való jogukat. A 111-es számú rendelet szerint csak két ellenőrzés után róhattak volna ki pénzbüntetést, azt is csak akkor, ha a hibák kiküszöbölése elmarad – magyarázta a tulajdonos.

Főállatorvos: a gazda szelektíven idézi a törvényt

Sikó Barabási Sándor főállatorvos szerint az érintett gazda a törvény azon cikkelyeit emlegeti, amelyek számára megfelelnek, de nem veszi figyelembe az egész jogszabályt. Kifejtette: Bartha Ferenc az engedélyezési kérését hiányosan adta le, de többszöri felszólításra sem egészítette ki. Ami a zárolási eljárást illeti, a kétszeri felszólítás arra érvényes, aki rendelkezik működési engedéllyel, ez esetben mivel törvénytelenül működtették a készüléket, a hatóságnak jogában állt az automaták azonnali zárolása.{loadposition kampany}

Kimaradt?