Európai luxusüzleteket kiraboló bűnszövetkezetet lepleztek le

Egy tíz évre jogerősen elítélt, és tavaly nyáron tévedésből szabadon engedett román állampolgár irányította azt a bűnszövetkezetet, amelyet csütörtökön számolt fel a román szervezett bűnözés elleni ügyészség.

Az ügyészek a rendőrség közreműködésével tízmillió euró értékű árut – ékszekereket, drága órákat és luxusgépkocsikat – foglaltak le az ország 54 városában tartott házkutatások nyomán. Az elmúlt két évben egyebek mellett Belgiumban, Andorrában, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Horvátországban és Szlovéniában hajtott végre betöréseket a banda.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség közlése szerint a bűnszövetkezet katonás jelleggel működött, a tagok kiképzéseken vettek részt, és belépéskor feleskették őket. Ezenkívül a bűnszövetkezet szabályzatát is alá kellett írniuk, és nyilatkozatot kellett adniuk egészségügyi  állapotukról. A kiképzéseket titkos helyszíneken, külvárosi épületekben tartották, ahova bekötött szemmel vezették el a bűnszövetkezet tagjait, hogy ne tudják, hol vannak ezek a létesítmények.

A betöréseknél szervezetten léptek fel, általában azzal tévesztették meg az üzletek biztonsági őreit, hogy először egy drága öltönybe öltözött személy sétált be a helyiségbe, aki azonban pisztolyt fogott az őrökre, majd a banda többi tagja követte, akik összeszedték az ékszereket, és távoztak. A bűnszövetkezet tagjai egy-két percnél többet nem töltöttek a rablás helyszínén, mindannyian más irányba távoztak, és soha nem gépkocsikkal. A lopott ékszereket előbb elásták, majd a bűnszövetkezet más tagjai később elvitték.

Ay ügyészség azon rendőrök ellen is vizsgálódik, akik tavaly nyáron tévedésből szabadon engedték a bűnszövetkezet elítélt vezetőjét.

 

Kimaradt?