Tisztújító gyűlést tartott hétvégén az RMPSZ

Szombaton, április 11-én, Szovátán tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az ülés programjában az elnök négyéves tevékenységi beszámolója és a Szövetség 2016–2020-ig megtervezett programjának elfogadása, valamint tisztújítás szerepelt.

A küldöttgyűlés programját az elnöki beszámoló mellett a Szövetség módszertani központjainak – Partiumi, Gál Kelemen,Teleki és Székelyföldi –, programjainak – Bolyai Nyári Akadémia, Erzsébet-tábor, Moldvai Csángómagyar Oktatási Program, Szülőföldön magyarul támogatási program –, valamint gazdasági vállalkozásainak – Ábel Kiadó és Tokimpex Kft. –, illetve az Erdélyi Tankönyvtanács, a 2014-es tevékenységi beszámolói és 2015-ös programterveinek bemutatása és elfogadása képezte.

A testület elfogadta a négy oktatási és módszertani központ vezetői által összeállított 2015–2020-as továbbképzéseinek fő témaköreit is, melyek az előző időszak visszajelzései, igényfelmérései alapján készültek. Az elfogadott témakörök: Gyermekközpontú oktatás; A pedagógusi szerep a változó világban; Cselekvés alapú tanítási–tanulási módszerek; Tehetséggondozás–felzárkóztatás–pályaorientáció és az Online tanítási lehetőségek, formák.

A megyei és körzeti küldöttek egyhangúlag négy évre újraválasztották az Országos Elnökség által javasolt Burus-Siklódi Botondot elnöknek, továbbá Halász Ferenc partiumi, Kiss Imre székelyföldi és Virág Erzsébet közép-erdélyi alelnököket, illetve egybehangzóan elfogadták az újraválasztott operatív elnökség által bemutatott módosított Programot.

Burus-Siklódi Botond újraválasztott RMPSZ-elnök a szervezet működési filozófiájának alapelvére építve – minőség, hitelesség és tisztesség –, a Szövetség Alapszabályzatában és Programjában foglaltak szerint kívánja folytatni tevékenységét.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével: Király András az Oktatási Minisztérium államtitkára; az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság képviseletében dr. Bartolák Csaba kabinetvezető és dr. Deák Bence politikai tanácsos; Mile Lajos kolozsvári és dr. Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul; dr. Dávid László, a Sapientia–EMTE rektora, valamint a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete képviseletében Korenchy László és Pecze Rózsa.

Az Országos Elnökség Post mortem Ezüstgyopár-díjat adományozott Márton Zoltánnak, az erdélyi közéletben kifejtett példaértékű tevékenysége, a magyar közösségek iránti felelősségteljes szolgálta, valamint a Teleki Oktatási és Módszertani Központ, és a Szülőföldön magyarul program áldozatkész gondozásának elismeréseként. Ugyanakkor díszoklevelet adott át Kersztély Irma leköszönt Kovászna megyei tanfelügyelőnek, fizika szakos tanárnak a romániai magyar oktatásügyért kifejtett példaértékű szolgálatáért.

Kimaradt?