Szekeres felvonulással ünnepeltek a romák

A sepsiszentgyörgyi romák látványos szekeres, lovas felvonulással ünnepelték szerdán a Nemzetközi Roma Napot.

A gyulafehérvári Caritas és a sepsiszentgyörgyi Amnekha Roma Egyesület által hagyományosan megszervezett eseményen az Őrkő negyedi romák díszbe öltözve, cigány nótákat énekelve vonulnak fel az Olt partjára, ott virágkoszorúkat dobnak a folyóba, így emlékeznek őseik vándorló életmódjára és szenvedéseikre. 

A tíz szekérből és hat lovasból álló menet a romák zászlaja mellett a román és a székely lobogót is fontosnak érezte, az EU zászlaja mellett ezeket is hosszasan lobogtatta. Az Olt partján az őrkői Néri Szent Fülöp iskola diákjai rövid műsort mutattak be, majd vízbe dobták a virágkoszorúkat.

A résztvevők elmondták, hogy a romáknak nincsenek emlékhelyeik, ahol koszorúzhatnának és ünnepelhetnének, viszont a folyóba dobott koszorúk a cigányság vándor életmódjára emlékeztetnek.

A sepsiszentgyörgyi Roma Nap célja, hogy a cigányokat bátorítsák, hogy vállalják identitásukat, ugyanakkor megmutassák a város többi lakójának kultúrájukat és értékeiket. A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben mintegy 1500 fős roma közösség lakik, ők civil szervezetekkel közösen kilencedik éve szervezik meg Sepsiszentgyörgyön a Roma Napot.

Április 8-át 25 évvel ezelőtt nyilvánította az ENSZ a roma kultúra világnapjává annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?