Száműznék a tévéből a gyógyszerreklámokat

Kitiltaná a televíziókból és a rádiókból a gyógyszerreklámokat Végh Sándor szenátor. Szerinte a reklámok becsapják a nézőket, hiszen azt sugallják, hogy a gyógyuláshoz nem kellenek az orvosok. Turos Lóránd CNA-tag szerint a táplálékkiegészítők reklámozása még veszélyesebb, azt az illúziót keltik, hogy helyettesíthetik a gyógyszereket.

Kitiltaná a televíziókból és a rádiókból a gyógyszerreklámokat Végh Sándor szenátor. Az erre vonatkozó törvényjavaslatát az RMDSZ-es honatya április elsején nyújtotta be a felsőházba, a tervezetet kedden, április hetedikén kapta meg a kormány és a jogi bizottság. A tervezet szövege itt érhető el

A szenátor a maszol.ro-nak hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet szövege még nem végleges, várja az ötleteket, javaslatokat szakemberektől, páciensektől, hogy a végleges forma elérje a kívánt hatást. A cél ugyanis az, hogy a társadalom egészségét szem előtt tartva sehol se lehessen a médiában gyógyszereket reklámozni.

"Startból abból kellene kiindulnunk, hogy bármilyen gyógyszert csak orvosi javaslatra szedhessen bárki. Nem engedélyezném azoknak a gyógyszereknek a reklámozását sem, amelyek vény nélkül kaphatók. Mindenkinek van háziorvosa, vannak szakorvosok, miért kerülnénk ki őket, amikor az egészségünk a tét?" - magyarázta a szenátor. A tervezet tehát módosítana a jelenlegi szabályozáson, amely lehetővé teszi a recept nélkül is kapható gyógyszerek promoválását a médiában. A szóban forgó gyógyszerekre az Országos Gyógyszerügynökségnek is rá kell bólintania. 

Arra a kérdésre, mennyire állja meg a helyét az, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek "ártalmatlanok" az egészségre, a szenátor elmondta, szakemberekkel konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy ez nem igazán fedi a valóságot. A gond Végh Sándor szerint továbbá az, hogy egyes gyógyszereket táplálékkiegészítőként reklámoznak, így kerülik meg a gyógyszerreklámokra vonatkozó előírásokat.

Bár a tervezet egyelőre csak a televíziókból, rádiókból száműzné a gyógyszerreklámokat, Végh Sándor nem tartja kizártnak, hogy a beérkező javaslatok az online, nyomtatott felületeken történő reklámozást is megtiltanák. "Nem vagyok orvos, se egészségügyi szakember, de kívülállóként úgy látom, hogy egyáltalán nem éri el a kívánt hatást a reklámok végén elhangzó szöveg, miszerint a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát. Ez a szöveg ugyanis az sugallja, hogy csak akkor forduljunk orvoshoz, ha a baj már bekövetkezett" - magyarázta.

A gyógyszertárak reklámozása sem fair

A tervezet a gyógyszertárak reklámozását is megtiltaná, elsősorban a visszaélések miatt. "Történetesen velem is megtörtént, hogy a gyógyszertárban kértem egy bizonyos terméket, amit az orvosom írt fel korábban. Az eladó a kért termék helyett egy másikat ajánlott, amiről az állította, hogy jobb, hiszen most jelent meg, az ára viszont duplája volt az általam kért termék árához képest. Itt érhetők tetten a háttérben meghúzódó érdekek" - vázolta Végh Sándor.

A tervezethez mellékelt motivációs dokumentum itt érhető el.

Nem is a gyógyszerreklámokkal van baj?

Megkeresésünkre az audiovizuális tanács (CNA) egyik tagja, Turos Lóránd elmondta, a tapasztalata az, hogy nem a gyógyszerreklámokkal van a legnagyobb gond, hanem a táplálékkiegészítők népszerűsítésével.

"Az étrendkiegészítők reklámjai alapján a betegek úgy gondolhatják, hogy ettől megoldódnak a problémáik, meggyógyulnak. Úgy látom, hogy inkább ezzel van a gond. Idős betegek zsebéből pofátlanul kilopják a pénzt azok, akik ezeket csodaszerként forgalmazzák. Persze vannak jószándékú forgalmazók is, de ha belenézünk néhány teleshoppingba, megértjük, miről van szó. Személy szerint azt gondolom, hogy elsősorban ezt kellene szabályozni a reklámtörvényben, és aztán az audiovizuális szabályozásban is" - magyarázta Turos Lóránd.

Elmondta, az utóbbi években leginkább a megtévesztő táplálékkiegészítő-reklámok miatt büntetett a tanács, több-kevesebb sikerrel. "Úgy látom, hogy ez akkora biznisz valakiknek, hogy a büntetés mértékétől függetlenül folytatják ezeket a praktikákat. Hogy miről is van szó? A táplálékkiegészítők reklámozásakor burkoltan olyan gyógyhatást tulajdonítanak az adott terméknek, ami enyhén szólva is túlzás. Ezek nem orvosilag, szakemberek által jóváhagyott termékek. A szabályozás szerint a reklámban senki sem állíthatja például azt, hogy valamilyen táplálékkiegészítőtől meggyógyul például a májbetegsége. Viszont az általános példa az, hogy a teleshoppingban valaki kiáll, és elmondja: régebben rosszalkodott a mája, veséje, de amióta ezt szedi, nagyon fitt, nagyon jól érzi magát. Ez értelemszerűen azt sugallja, hogy a kiegészítőtől gyógyult meg. Az ilyen eseteket szoktunk büntetni" - magyarázta a szakember.

A gyógyszer és a táplálékkiegészítők reklámozási feltételeit a CNA 220/2011-es általános érvényű határozata szabályozza, amely normatív szabályozásnak minősül. A szabályozás megengedőbb a táplálékkiegészítők reklámozásával szemben.

Arra a kérdésre, hogy mivel magyarázható ez, Turos Lóránd elmondta: "Az volt az általános felfogás, hogy a gyógyszerek reklámozását azért kell szigorúan szabályozni - főleg azokat, amelyeket receptek alapján kap meg a beteg -, mert számos mellékhatásuk lehet, tehát csak orvosi felügyelet mellett kell, szabad szedni. És mint tudjuk, a túlzott gyógyszerfogyasztás káros. Az étrendkiegészítőkkel más a helyzet. Ott nem az a gond, hogy a fogyasztásuk egészségi problémát okozhat, hanem az, hogy azt az illúziót keltik gyakran, hogy kiválthatják a gyógyszereket. Ismétlem: ezt a szabályozás tiltja, de a bemutatás módjában sajnos megtalálják azokat a kiskapukat, amelyekkel kibújhatnak az előírások alól".

A CNA-tag megjegyezte, hogy egyetért a törvénytervezet gyógyszertárakra vonatkozó szigorításaival, hiszen szerinte a gyógyszertárak reklámozása is a táplálékkiegészítők túlzott fogyasztására sarkallja a lakosságot, ezeket a kiegészítőket leginkább a patikákban forgalmazzák.

Hatalmas jövedelemtől esne el a média

Ha a tervezetet elfogadnák és kitiltanák a gyógyszerreklámokat a médiából, a sajtó hatalmas reklámpénzektől esne el. Romániában 2014-ben a Zenith Romania Advertising Expenditure Forecast jelentése szerint a gyógyszergyártók fektettek be legtöbbet a reklámokba, a teljes reklámpiac 13 százalékát a gyártók megrendelései tették ki. 2013-ban például csak a gyógyszerek és szolgáltatások reklámozására becslések szerint 31 millió eurót költöttek. 

Végh Sándor szenátor úgy látja, a tervezet elfogadásával járó reklámpénz-kiesés az egészségbiztosítási rendszerben fog többletként megjelenni, hiszen meggyőződése szerint csökkeni fognak a kiadások, amennyiben a társadalom csak orvosi javaslatra szed gyógyszereket.

(Címoldalas illusztrációnk forrása: conspiratiisimistere.wordpress.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?