Csúnyán átvertek Hargita megyei önkormányzati vezetőket

A Terrorizmus és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészének adta ki magát egy csaló, így fosztott meg a pénzétől több Hargita megyei polgármestert és alpolgármestert – számolt be vasárnap az Agerpres.

A férfi telefonon kereste meg az önkormányzati vezetőket. Azt mondta nekik, hogy fontos ügyben nyomoz, és szüksége van a banki adataikra egy ügyészségi adatbázis létrehozásához. Azzal fenyegetőzött, beidézi a hívott felet, ha nem tesz eleget a kérésének. Több hiszékeny politikus megadta az adatait, és később eltűnt a pénze a bankszámlájáról.

Így járt többek között Csíkszentmárton alpolgármestere is, akinek 8 ezer leje veszett oda. A csaló felhívta a község polgármesterét, Gergely Andrást is, aki szintén megadta az adatait, ám utólag nagyon gyorsan gyanút fogott, és átutalta a pénzét egy másik számlára.

A polgármester az Agerpresnek elmondta: a csaló nagyon határozottan lépett fel, hivatalos, „ügyészi” nyelvezetet használt, így hirtelen nem fogott gyanút. „Én megúsztam, mert utólag rádöbbentem, hogy hibát követtem el, és gyorsan kimenekítettem a pénzem a számlámról, ám több önkormányzati vezető ismerősöm megjárta” – mondta Gergely András.

A pórul járt polgármesterek, alpolgármesterek híre eljutott Borboly Csabához, Hargita megye tanácsának elnökéhez is, aki Facebookon figyelmeztetett arra, hogy csaló környékezi a székelyföldi önkormányzati vezetőket.

VIGYÁZAT! Ma Hargita megyei helyi választottakat hívtak fel telefonon, "ügyészként mutatkoztak be" és határozott "hí...

Posted by Borboly Csaba on Saturday, April 4, 2015

A Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip szintén arra figyelmeztetett: az ügyészeknek nem áll jogában banki adatokat kérni bárkitől is. Tájékoztatása szerint a rendőrség elindította a nyomozást ebben az ügyben.

Kimaradt?