Téli rémálom Erdélyben: a közelgő fűtésszámla

Rettegve várják az erdélyi települések többségének lakói az első fűtésszámlákat, mert szinte mindenütt többet kell majd fizetniük a melegért, mint az előző években. A távhőszolgáltatáshoz csatlakoztatott tömbházlakások fűtésköltsége megyénként változik, mert vidékenként jelentősen eltér a szolgáltatók által kért összeg.

Az ország leghidegebb vidékén, Csíkszeredában a tavalyi 299 lejről idén 335 lejre drágult a távfűtés gigakalóriájának lakossági ára. A növelést az illetékesek azzal indokolták, hogy a távhő előállítási költsége is 383 lejről 415 lejre emelkedett. A városvezetőség a költségvetésből gigakalóriánként 80 lej fűtéstámogatást biztosít.

A csíkiak drágábban fáznak

A Goscom Rt.-nek, a csíkszeredai távfűtést biztosító vállalatnak máskülönben jelentős, mintegy 5 millió lejes kintlévőségei vannak, ezek nagy része (több mint 2,5 millió) lej lakossági tartozás, más ügyfelek közel egymillió lejjel tartoznak a közüzemeknek. A cég kedvezménnyel is próbálja rávenni az adósokat a tartozás törlesztésére: 5 százalékos árengedményben részesülnek azok, akik harminc napon belül kifizetik a fűtésszámlát.futes6

Októberben tanácsi határozattal a Goscom Rt. törzstőkéjét 400 ezer lejjel emelték, ez az idén elvégzett rendszerfelújítási munkálatok költségét fedezné. Csíkszeredában a leválások következtében mintegy 6900 háztartás maradt a közüzemi rendszeren. A távfűtést Székelyudvarhelyen október első felében kapcsolták fel, itt a távhőszolgáltató rendszer 2400 lakás számára biztosítja a melegítést.

Folyamatos fűtésgondok Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen az önkormányzat október 12-i határozata szerint továbbra is 391,29 lej a hőenergia gigakalóriánkénti ára, amelyből a fogyasztóknak 231 lejt kell fizetniük. A városban nyár óta hiányos a melegvíz és a fűtés szolgáltatása ott, ahol a lakók még mindig a központi távfűtési rendszeren maradtak. Amint arról már írtunk, a magyarországi szolgáltató, az E-Star szerződést bontott a polgármesteri hivatallal, miután nem teljesítette vállalásait, vagyis nem fizette a költségek rá eső részét. Ennek következtében több ezer család maradt a nyáron meleg víz nélkül, az ősz beálltával pedig fűtés nélkül is.futes5

Az önkormányzat több megoldással is próbálkozott. Először azt szerette volna, hogy a polgármesteri hivatal vállalja a szolgáltatást, de mivel ez jogilag nem kivitelezhetetlen, ideiglenes megoldásként maradt a Lakásgazdálkodási Vállalat, amely értesülések szerint már megkötött 700 szerződést. Azokban a tömbházakban, ahol a lakók zöme még mindig a közös rendszeren és az úgynevezett egységes fűtészónán belül maradt, hamarosan újból lesz meleg víz és fűtés. Ugyanezzel a problémával küzdenek azok a tanintézmények is, amelyek szintén az érintett kazánházaktól kapják a melegítést, itt részben kiskazánt szereltek, van, ahol jelenleg is folyamatban van a saját fűtési rendszer beszerelése.

Maradnak az ígéretek

Domokos László marosvásárhelyi kisnyugdíjas a Brassó utcai tömbházak egyikében évekkel ezelőtt azért nem vált le a közös fűtésről, mert azt az ígéretet kapta az önkormányzattól, hogy a vízszintes fűtési rendszernek van jövője és hamarosan elkezdik annak a beszerelését. Azt követően, hogy Marosvásárhelyen télvíz idején több alkalommal hetekig meleg víz és fűtés nélkül maradtak a lakók önhibájukon kívül, tömegesen váltak le a központi fűtésről.{loadposition emnp}

A kisnyugdíjasok még mindig hittek az akkor is hangsúlyozott biztatásban, hogy megoldódik a helyzet. „Most itt vagyunk semmi nélkül, hitelt már sehonnan nem kapunk, elektromos fűtőtestet használunk, azzal melegítjük a vizet is" – magyarázta Domokos, aki a nyugdíjának a nagy részét a villanyszámlára költi.

Smaranda Enache elégtétel-követelésre buzdítja az érintetteket. A Pro Európa Liga társelnöke azt javasolja azoknak, akik önhibájukon kívül maradtak fűtés nélkül, pereljék be a polgármesteri hivatalt és követeljenek kártérítést. „Csodálkozom a marosvásárhelyieken, hogy ilyen nyugodtan tűrik a helyzetet, beletörődtek abba, hogy bármit megtehet a hivatal velük. Demokratikus államokban ez ellen már számost tüntetést, tiltakozást szerveztek volna, elkezdődtek volna az igazságszolgáltatási eljárások” – mondta Enache. Hozzátette: az érintetteknek határozottabban kellett volna fellépniük még akkor, amikor melegvíz nélkül maradtak.

Alternatív megoldások

Egy 56 négyzetméteres három szobás lakásban élő család fűtésköltsége Marósvásárhelyen a téli hónapokban 700-800 lej. Amióta saját hőközpontot szereltettek, a leghidegebb hónapban 500 lejes gázszámlát fizetnek úgy, hogy a lakásban 22 fokos a hőmérséklet. A saját fűtési rendszer beszereltetése a kazánnal együtt 1500 euróba, vagyis közel 7000 lejbe került.futes3

Sokan úgynevezett infrapanellel fűtenek azok közül, akik nem engedhetik meg maguknak a saját hőközpont beszerelését. Ez egy olyan falra szerelhető, elektromos árammal működő fűtőlap, amely nem igényel karbantartást, bárhová felszerelhető.

A gigakalória ára néhány megyében: Maros megyében 231, Hargita megye 255, Kolozs megye 165, Szilágy megye 170, Bihar megye 235, Temes megye 252, Arad megye 290, Hunyad egye 174, Brassó megye 198 lej. Egy garzonlakás fűtésére átlagban 1,10 gigakalóriát, két szobás lakásban 1,5 gigakalóriát, háromszobásban 1,94 gigakalóriát használnak el.

Kimaradt?