Birtokba vehetik az örökösök az árkosi Szentkereszty-kastélyt

Tizenkét évi pereskedés után örökösei birtokába kerül a Sepsiszentgyörgy szomszédságában levő árkosi Szent­kereszty-kastély – írja szerdai számában a Háromszék napilap.

Az egykori udvarházat az 1870-es években báró Szentkereszty Zsigmond és felesége, gróf Haller Anna bővítette kastéllyá, jelenlegi alakját báró Szentkereszty Béla, Háromszék vármegye főispánja alakította ki az 1890-es években. Az impozáns épületben 1982-ben a Román Kommunista Párt rendezett be vadászkastélyt Nicolae Ceausescu diktátor számára. A rendszerváltozás után a művelődési minisztérium alárendeltségébe tartozó, 1990-ben létrehozott Árkosi Kulturális Központ kapott helyet benne.

Az épületet és a hozzá tartozó kilenchektáros angol parkot az örökös nélkül meghalt utolsó tulajdonos oldalági leszármazottja igényelte vissza. Jankovich-Bésán András azonban elhunyt a hosszúra nyúlt pereskedés alatt, így a Dél Afrikában, Spanyolországban és Portugáliában élő gyermekei léptek a helyébe.

A Háromszék beszámolója szerint a visszaszolgáltatást rögzítő megfellebbezhetetlen ítéletet 2012 novemberében mondta ki a romániai legfelsőbb bíróság, de a kulturális központ a korrupcióellenes ügyészségen tett feljelentéssel próbálta késleltetni az ingatlan tényleges visszaszolgáltatását.

Kincses Előd, az örökösök ügyvédje az MTI-nek elmondta, miután ez a per is az örökösöknek kedvező ítélettel végződött, 2014 októberében szólították fel a kulturális központot, hogy 30 nap alatt ürítse ki az épületet. A központ ezt a felszólítást is megtámadta a bíróságon, ám a múlt héten ebben a perben is jogerős ítélet született az örökösök javára.

Kopacz Attila, az intézmény igazgatója a Háromszék napilapnak elmondta, a művelődési miniszter asztalán a kastély helyzetéről szóló jelentés, a tárcavezetőnek kell döntenie arról, hogy mi legyen az intézménnyel. Hozzátette, a visszaszolgáltatott birtokon olyan térplasztikák vannak, amelyeket nem lehet elszállítani.

Kimaradt?