A parlament visszaélései ellen tüntettek országszerte (VIDEÓ)

Több városban is tüntetést szervezetek péntek este a honatyák immunitásának felfüggesztési procedúrája, a korrupció, a miniszterelnök és Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke ellen.  

A Brassóban, Kolozsváron, Nagyváradon, Nagyszebenben, Marosvásárhelyen, Bacăuban, Konstancán, Bukarestben és Iaşi-ban beharangozott megmozdulások este hat órakor kezdődtek.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy szerdán a szenátus megakadályozta Dan Șova letartóztatását. A tiltakozók elmondták, ráadásul a felsőház döntése nyomán alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a parlament és az igazságszolgáltatás között amiatt, hogy a szenátus házszabályát elmulasztották hozzáigazítani egy korábbi alkotmánybírósági döntéshez.

Kolozsváron több százra duzzadt a tömeg

Kolozsvár Főterén este hatkor közel száz személy gyűlt csak össze, ellenben ahogy elkezdődött a tiltakozás, a zuhogó esőben több százra duzzadt a tömeg.

A tüntetők zászlókkal, bannerekkel, feliratos táblákkal vonultak végig a város központján, miközben egyebek mellett azt skandálták, hogy Találkozunk a DNA-nál!, Johannis, ébredj!, Le Pontával!, Le Tăriceanuval!, Le a kommunizmussal!.

https://www.youtube.com/watch?v=VB8HXwg5w30&feature=youtu.be

A szervezők azt ígérték, annyiszor szerveznek tüntetést, ahányszor a parlament megakadályozza, hogy a korrupcióellenes ügyészség végezze a dolgát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?