Marosvásárhely: zöld út a főtéri biciklizésnek

A marosvásárhelyi önkormányzat határozatot fogadott el egy 10 kilométer hosszú kerékpárút megépítéséről, amely a főteret köti össze a Víkend teleppel. Addig is amíg a bicikliút megépül, a főtéren már lehet kerékpározni.

A döntésre még a prefektúrának kell rábólintania, ezután érvénybe lép az új határozat, amely alapján biciklivel is lehet majd közlekedni Marosvásárhely központjában. Egy korábbi, 2007-es tanácsi határozat ugyanis ezt megtiltotta, azok akik a tiltás ellenére is az említett útszakaszon kerékpároztak büntetést fizettek.Bicikliut

Az új bicikliút megépítésére, a prefektúra is jóváhagyása után, a polgármesteri hivatal versenytárgyalást ír ki. Terv szerint az utat úgy építik meg, hogy főtérről a Poklos patak mellett, a Bőség, a Tamás Ernő utcákon, a Kárpátok sétányon át lehessen pedálozni a Víkend telepig.

További bicikliutakat építését tervezik

A munkálatok értéke fél millió lej, amit a tanács a helyi költségvetésbe foglalt még az év elején. Peti András tanácsos elmondta: ez csak az első lépés, hiszen további bicikliutak kiépítését tervezik, összesen 40 kilométeres útszakaszt hoznak létre erre a célra.
„A bicikliutak megépítése nem a zöldövezetek kárára fog történni, egy fát sem kell kivágni ahhoz, hogy ezek létrejöhessenek" – hangsúlyozta a tanácsos.biciklivasarhely

Kimaradt?