Kelemen: szóljon a fiatalok jövőjéről a politika

„A politika ma már nem rólunk szól, hanem rólatok és azokról, akiket ti képviseltek, azokról a tizenévesekről, akik holnapután már egyetemistaként, később pedig felnőttként fogják alakítani ennek az országnak, és benne az erdélyi magyar közösségnek a jövőjét. Ilyen tekintetben, a közéleti lépéseket nekünk abból a perspektívából kell megfogalmaznunk, hogy mi az, ami számotokra fontos” – mondta Kelemen Hunor péntek este Csíkszeredában, a Magyar Középiskolások Országos Szövetsége (MAKOSZ) megyei konzultatív tanácsának ülésén. 

Az ülésen arra kérte a diákokat, segítsenek a politikusoknak megérteni a fiatal nemzedék problémáit, fogalmazzák meg, hogy mit várnak el a közéleti szereplőktől, mert az RMDSZ számára ezt jelenti a partnerség: megérteni a diákok gondjait, hogy az érdekképviseleti munkát, döntéseket ennek függvényében lehessen alakítani. 

A szövetségi elnök méltányolta a MAKOSZ-nak az oktatási törvénnyel kapcsolatos módosító javaslatait, miszerint a vegyes iskolákban a román és magyar tagozatnak is legyen külön diáktanácsa, az iskolák vezetői tanácsában pedig legyen szavazati joguk a diáktanácsok képviselőinek. 

„Ehhez törvénymódosítás szükséges, én pedig azon leszek, hogy az RMDSZ támogassa ezt az óhajotokat a parlamentben. Úgy gondolom, hogy szükség van arra, hogy a vegyes iskolák igazgatótanácsában ti is ott legyetek, beleszóljatok a titeket közvetlenül érintő döntésekbe” – tette hozzá az RMDSZ elnöke, aki úgy vélte: a szövetség és a MAKOSZ kapcsolata az elmúlt évtizedben változó volt, de mindig úgy tekintett a magyar diákokat tömörítő országos szervezetre, mint olyan fórumra, amelyben a fiatalokat az iskolai problémák mellett érdekli az életükhöz kapcsolódó közéleti döntésmechanizmus is.

„Számunkra, politikusok számára ma az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy mi történik a gyermekeinkkel, veletek, a nálatok kisebbekkel. Ettől függ az, hogy lesz-e erdélyi magyar politika, irodalom, tudomány, mezőgazdaság, közszféra vagy gazdaság. Mert ha ti ezeket a szakterületeket tartalommal, minőséggel töltitek meg, értéket alkottok, akkor Erdélyben lesz magyar jövő. Nekünk ehhez kell hozzájárulnunk helyi és megyei önkormányzati eszközökkel, illetve az országos érdekképviselet szintjén is” – fogalmazott Kelemen Hunor a csíkszeredai középiskolás tanácskozáson. 

Kapcsolódók

Kimaradt?