Újabb nem a bejegyzett élettársi kapcsolatra

Elutasította a szenátus jogi bizottsága a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényjavaslatot - tájékoztat a Mediafax. A bizottság egyhangúlag döntött Remus Cernea független képviselő javaslatának negatív véleményezése mellett.

A szociáldemokrata szenátor, Ioan Chelaru szerint azért nincs szükség a jogszabályra, mert a hatályban lévő törvények minden igényt kielégítenek, ezért okafogyott a kezdeményezés.

Remus Cernea elmondta, javaslata nem csak a homoszexuális párokra vonatkozik, hanem azokra a heteroszexuális párokra is, akik nem szeretnének házasságot kötni, ám kapcsolatukat hivatalossá akarják tenni.

"Tudjuk nagyon jól, hogy minden kifogás a homoszexuálisokkal szembeni előítéletből és a vallásból fakadó konzervativizmusból fakad. A törvényt egyhangúlag kellene a parlamentnek elfogadnia, hogy védje azokat, akiknek jogait nem ismerik el ebben az országban" - magyarázta Cernea.

A képviselő javaslatát tavaly a képviselőház plénuma elutasította.

A törvényjavaslat szerint bárki beléphet a bejegyezett élettársi kapcsolat intézményébe, aki betöltötte 18. Életévét, függetlenül attól, hogy milyen a szexuális orientációja. A feltételek közé tartozik az is, hogy legalább az egyik félnek román állampolgárnak kell lennie, vagy állandó lakcímmel kell rendelkeznie Romániában. A bejegyezett élettársi kapcsolat felei nem lehetnek házasok.

A kapcsolatot közjegyző előtt hitelesítenék a felek. A tervezet szövege itt érhető el

Kapcsolódók

Kimaradt?