Ezeket a tételeket kapták magyarból a próbaérettségizők

Kedden magyar nyelv és irodalom-próbával folytatódott a próbaérettségi a magyar diákok számára országszerte.

Hétfőn román nyelv és irodalomból írtak a tizengyedikesek és a tizenkettedikesek, szerdán a profilnak megfelelő választható tantárgyból mérik fel tudásukat a diákok. Pénteken csak a tizenkettedikesek vizsgáznak választható tantárgyból. 

A kisebbségek anyanyelvből a profilnak és osztálynak megfelelően más-más tételsort kaptak.  A reál szakos tizenegyedikesek magyar nyelv is irodalom tételsora itt tekinthető meg, a dolgozat javítókulcsát pedig itt találja. A humán szakosok ezt a tételsort kapták, az ennek megfelelő javítókulcs pedig ezA reálos tizenkettedikesek tételsora itt érhető el, a javítókulcs pedig ez. A humán szakos tizenkettedikesek tételei ezek voltak, a javítókulcsok pedig ezek.

Kolozsváron nem mindegyik tizenegyedikesnek tetszik, hogy az érettségi előtt egy évvel már próbaérettségizniük kell. Fölösleges stressznek tartják, ráadásul a tanárok beírják a naplóba az úgynevezett szimuláláson elért jegyeket. Sokan viszont fontosnak tartják a felmérést, hiszen legalább tudják, hol tartnak a felkészülésben, és mit kell még bepótolniuk.

A tizenkettedikes diákok megszokták a felmérést, tavaly tizenegyedikesként már próbaérettségiztek. A magyar tételeket nem tartották külünösen nehéznek, mint mondták, ha valaki ügyes, különösebb tanulás nélkül is meg tudta oldani az első két tételsort.

A próbaérettségi eredményeit március 12-én függesztik ki. 

Kapcsolódók

Kimaradt?