Jogvédő szolgálat: jogfosztottak a magyar elítéltek a börtönökben

Emberi jogokat sértő visszaélések áldozatai a magyar elítéltek a romániai börtönökben – hívta fel a figyelmet e heti hírlevelében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

Az angol nyelven is szétküldött tájékoztatás szerint országosan több olyan börtön is működik, ahol a fogvatartottak több mint 20 százaléka magyar anyanyelvű (pl. Feketehalom, Csíkszereda, Marosvásárhely). Ezekben az intézményekben mégsem lehet használni sem szóban sem írásban a magyar nyelvet, nem lehet magyar nyelvű rádió és televíziós adáshoz hozzáférni, nem lehet magyar nyelven tanárt és pszichológust igényli.

Miközben az elítéltnek joga van a törvény értelmében anyanyelvét használni és ezen a nyelven kommunikálni társaival, bizonyos esetekben ez fenyítést von maga után – olvasható a hírlevélben. A magyar nyelvhasználat miatt kialakuló konfliktusoktól, a többség haragjától az illető rabot nem védik meg kellően a hatóságok.

A súlyos lelki problémákkal küzdőknek joga van terapeutát igényelni, de senki nem biztosítja, hogy az elítélt az anyanyelvén kapjon segítséget, így sok esetben hátrányosan diszkriminálják a magyar foglyokat. Bizonyítható továbbá, hogy aki szóvá teszi nyelvi jogainak sérülését, a teljes büntetését kénytelen leülni, rossz magaviselet miatt nem szabadulhat korábban – sorolta a jogsértéseket a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?