Lucian Mândruţă is felszólal a kisebbségvédelmi szemináriumon

Egy hét múlva, február 26-án kerül sor Marosvásárhelyen a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány immár hagyományossá vált éves kisebbségi szemináriumára, amelyet idén Kisebbségvédelem: romániai gyakorlat, európai modellek, és a Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezés címmel szerveznek meg. 

A február 26-i konferenciával az alapítvány egy olyan kommunikációs platformot szeretne biztosítani, amely lehetőséget teremt a kisebbségi közösségek jogi törekvéseinek tisztázására, a félreértelmezések kiküszöbölésére, a kölcsönös félelmek feltérképezésére és leküzdésére. A kerekasztal-beszélgetés célja a jelenlegi többség–kisebbség együttélési keretek – köztük a romániai trendek, illetve a már jól működő európai modellek – megvizsgálásával, hatékony együttélési és együttműködési feltételek kidolgozása – áll a közleményben.

,,A marosvásárhelyi konferencia egyaránt célozza meg a román, a magyar és más kisebbségi közösségek tagjait, a civil szervezeteket, a véleményformálókat, hiszen az együttélési keret csupán közös erőfeszítéssel valósulhat meg” – hangsúlyozta Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Ennek értelmében a panelbeszélgetéseken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezető politikusai mellett – köztük Kelemen Hunor szövetségi elnök, Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke, Borbély László politikai alelnök és Laczikó Enikő államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője – a beszélgetéseken részt vesz Valeriu Zgonea, a Képviselőház elnöke, Mihai Voicu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Vasile Dîncu, az Elemzési és Stratégiai Intézet elnöke. 

Emellett olyan, a témában jártas szakemberek is felszólalnak majd, mint Lucian Mândruţă újságíró, Smaranda Enache, a ProEuropa Liga elnöke, Gabriel Andreescu egyetemi tanár, politológus, Frunda György miniszterelnöki tanácsos, illetve egyéb kisebbségi szervezetek vezetői. A marosvásárhelyi Bernády Házban sorra kerülő eseménnyel kapcsolatban bővebb információkat a következő telefonszámon kaphatnak:  0265/266 855. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?